Craciunul este un amestec interesant de multe culturi si religii. Este sarbatorit in multe tari. A devenit, in zilele noastre, o sarbatoare de familie mai mult decat una religioasa, dar continua sa fie asociata cu strazile si casele impodobite si, in special, cu celebrul pom de Craciun si Mos Craciun. Dar cum a aparut bradul de Craciun?
Istoria bradului de Craciun
Considerata de celti drept ziua renasterii Soarelui, 24 decembrie a fost asociata cu molidul, un simbol al nasterii. Celtii adoptasera un calendar bazat pe ciclurile lunare. Fiecare zi din luna era asociata cu un copac, molidul era cel din 24 decembrie.
Aceasta traditie pagana a fost repede reprodusa in lumea crestina: in secolul al XI-lea, credinciosii au reprezentat, in timpul Tainelor lor, pomul Paradisului printr-un brad impodobit cu mere rosii.
In 354, Biserica a instituit sarbatoarea nasterii lui Hristos, pe 25 decembrie, pentru a concura cu aceasta sarbatoare pagana. Initial sarbatoarea Craciunului s-a limitat la Liturghia Nasterii Domnului.
Se spune ca un calugar evanghelizator german la sfarsitul secolului al VII-lea, Sfantul Bonifaciu (nascut in 680), a vrut sa-i convinga pe druizii germani, in jurul lui Geismar, ca stejarul nu era un copac sacru. Asa ca a taiat unul. Cand a cazut, copacul a zdrobit totul in calea sa, cu exceptia unui brad tanar.
De acolo, legenda isi face treaba. Ea spune ca Sfantul Bonifaciu a calificat aceasta pura coincidenta drept o minune si a declarat in aceeasi propovaduire a sa: „De acum inainte, vom numi acest copac, arborele Pruncului Iisus”. De atunci, brazi tineri au fost plantati in Germania pentru a sarbatori nasterea lui Hristos.
In secolul al XI-lea, pomul de Craciun, garnisit cu mere rosii, simboliza pomul paradisului. In secolul al XII-lea a aparut traditia bradului in Europa, mai exact in Alsacia. Este mentionat pentru prima data ca „pom de Craciun” in Alsacia in jurul anului 1521. In secolul al XIV-lea, decoratiunile constau din mere, dulciuri si mici prajituri.
In acelasi timp, steaua din varful copacului, simbol al Stelei din Betleem a inceput sa se raspandeasca. Protestantii din 1560 au dezvoltat traditia pomului de Craciun pentru a se distinge de catolici. In secolele XVII si XVIII au aparut primii copaci luminati.
Pe suprafata carora pluteau fitile sau lumanari, legate in jurul ramurilor, se foloseau coji de nuca umplute cu ulei.
S-au gasit apoi din ce in ce mai multi pomi de Craciun, in special in Alsacia-Lorena, unde traditia pomului de Craciun exista deja. In 1837, ducesa de Orleans Hélène de Mecklenburg, de origine germana, a avut un pom de Craciun decorat la Tuileries.
Aceasta traditie s-a raspandit dupa razboiul din 1870 in toata tara datorita imigrantilor din Alsacia-Lorena care au facut apoi traditia bradului cunoscuta pe scara larga.
Decoratiunile
In secolele XVII-XVIII, copacii au fost luminati de lumanari mici. Abia in 1880 au aparut primele decoratiuni electrice in Statele Unite. Pana in 1950, in Germania si Europa de Est s-au produs decoratiuni de Craciun.
In ceea ce priveste globul de Craciun, initial era un mar. In 1858, un mester din sticla a avut ideea de a crea globul de Craciun asa cum il cunosti astazi.