Schimbătorul şi cutia de viteze

0 Shares
0
0
0

Pasionaţii de automobilism ştiu cât de importantă este transmisia unei maşini, aceasta având rolul de a transforma puterea generată de motor, în rulajul roţilor care va avea sarcina de a deplasa autovehiculul.

În acest ansamblu,  cutia de viteze, ambreiajul, diferenţialul, planetarele şi cadranul au un rol esenţial, fiind mecanismele cu ajutorul cărora autovehicului poate fi controlat şi pus în mişcare.

Rolul cutiei de viteze

Rolul de bază al cutiei  de viteze, indiferent de tipul acesteia, este acela de a controla viteza cu care va rula maşina. Viteza va fi astfel adaptată stadiului de rulare şi condiţiilor de trafic, vizând siguranţa maşinii şi a ocupanţilor acesteia.

Cutia de viteze conţine un mecanism reductor, respectiv cutia propriu-zisă şi un mecanism de comandă, prevăzut cu dispozitive cu rol de fixare şi închidere a treptelor. Schimbătorul de viteze reprezintă punctul de legătură şi control dintre conducător şi cutia de viteze.

Schimbătorul de vizete face parte astfel din transmisia maşinii, deţinând însă şi o funcţie estetică, parte componentă din designul general al fiecărui autovehicul. Pe lângă funcţia principală de a permite  schimbarea vitezelor, un manson cu nuca schimbator oferă schema treptelor de viteză şi poate fi emblematic pentru marca respectivă.

Tipuri de cutii de viteze

Cel mai des întâlnite în Europa, sunt cutiile de viteze manuale care prezintă caracteristica de a acorda conducătorului auto control asupra selectării treptelor de viteză. Cel  de-al doilea tip este cel al cutiilor de viteze automate, în care selectarea vitezelor se face computerizat, în sistem automat, rolul conducătorului auto diminuându-se semnificativ, cutia automată adaptând viteza  la condiţiile specifice fiecărui context.

Schimbătorul de viteze

În cazul cutiilor de viteze manuale, cu ajutorul schimbătorului de viteze, conducătorul auto cuplează progresiv treptele de viteză, poate intervei asupra forţei de tracţiune şi asigură mersul autovehicului în marşarier.

Astfel, conducătorul acţionează asupra motorului maşinii, prin intermediul schimbătorului de viteze. Cutiile de viteze automate, sunt prevăzute cu schimbătoare dotate cu  manete speciale, destinate contextelor în care funcţionează maşina.

Cu ajutorul schimbătorului automat, maşina va primi comenzile de drive, adaptând automat vitezele, de parcare, oprire sau marşarier. Schimbătorul de viteze devine astfel un element la fel de solicitat ca şi volanul, respectiv implicând un contact permanent, context care presupune uzură şi deterioare, astfel că schimbarea acestuia este necesară şi indicată.

Atunci când decizi să aduci modificări la nivelul cutiei de viteze şi vizezi  modificarea de manson cu nuca schimbator, trebuie să ţii cont de anumite reguli. Schimbătorul ales trebuie să fie destinat mărciii tale de maşină, dar şi tipului de cutie de viteze pe care îl deţine. Modificările neavizate la acest palier, pot avea urmări asupra transmisiei maşinii, punând în pricol participanţii la trafic.

Sistemul de transmisie presupune o funcţionare impecabilă, iar cutia de viteze şi schimbătorul fac parte din acest sistem, motiv pentru care nu se permit abateri de la calitate şi funcţionalitate.

Modelele de schimbătoare de viteză pe care le oferă piaţa de specialitate, te vor ajuta să găseşti tipul portivit  maşinii tale, atât din punct devedere tehnic, dar şi din punct de vedere estetic. Poţi opta pentru schimbătoare simple şi neutre ca design sau poţi alege modele sofisticate şi elegante, ţinând cont de marca căreia sunt destinate şi de recomandările persoanalului autorizat.

0 Shares
You May Also Like