Folosirea unui scaun ergonomic Joy poate avea multe beneficii pentru persoanele care lucreaza la computer. Scaunele ergonomice sunt recomandate in special pentru sarcini pe termen scurt care necesita o intindere inainte sau sarcini manuale fine, de exemplu, scrierea cu pixul si hartia, mancarea la masa, cusutul.
Pe de alta parte, utilizarea unui scaun ergonomic nu este recomandata pentru sezut prelungit daca esti inalt si nu gasesti un scaun care sa se adapteze la lungimea picioarelor tale.
Avantajele unui scaun ergonomic
- Scaunele ergonomice te pozitioneaza cu un unghi de sold deschis. Acest lucru iti usureaza soldurile inainte pentru a incuraja o postura verticala, aliniindu-ti spatele, umerii si gatul.
- Scaunele ergonomice reduc durerile de spate sau de gat la unele persoane.
- Scaunele ergonomice faciliteaza sarcinile pe termen lung.
Dezavantajele unui scaun ergonomic
- Scaunele ergonomice iti limiteaza picioarele intr-o singura pozitie, ceea ce poate creste presiunea sub rotula si incetineste circulatia catre picioare.
- Scaunele ergonomice te impiedica sa iti folosesti picioarele pentru a te deplasa si a naviga in spatiul de lucru.
- Poate fi dificil sa intri si sa iesi dintr-un scaun ergonomic.
Cum se instaleaza un scaun ergonomic?
Pe un scaun ergonomic, o postura buna nu se intampla singura. Daca te relaxezi si iti lasi trunchiul sa se miste inapoi, te vei prabusi.
Asigura-te ca flexia genunchiului nu este tensionata la maxim. Unii oameni au mai multa flexie a genunchiului decat altii. Cele mai multe scaune ergonomice de pe piata astazi sunt cele mai potrivite pentru persoanele mai scunde (adica mai putin de 1,75m).
Oamenii mai inalti isi gasesc picioarele inghesuite in majoritatea scaunelor care pot pune presiune pe genunchi si pot afecta circulatia in picioare. In anii 1970, existau scaune ergonomice pentru persoanele inalte. Din pacate, nu au fost vandute in numar suficient pentru a-si sustine fabricarea si au fost scoase de pe piata.
Scaune ergonomice
- Distanta scaun – genunchi: scaunele ergonomice ar trebui sa ofere suficient spatiu pentru picioare pentru a intra si a iesi usor si pentru a-ti indoi genunchii confortabil.
- Latimea scaunului: scaunul ar trebui sa fie mai lat decat soldurile pentru a lasa loc pentru miscare.
- Unghiul scaunului: cu cat panta din fata a scaunului este mai mare, cu atat postura este mai dreapta.
- Optiunea spatarului: spatarele nu sunt necesare pe un scaun ergonomic bine reglat. Unghiul scaunului din fata promoveaza o postura verticala fara spatar.
- Reglare scaun: Intr-o lume ideala, un scaun ergonomic ar oferi reglarea separata a inaltimii si a unghiului scaunului. In realitate, putine scaune ofera aceasta posibilitate. Si cele care combina reglajele unghiului si inaltimii scaunului (de exemplu, ridicarea scaunului produce, de asemenea, o panta mai mare inainte si invers). Oamenii inalti se adapteaza, in general, mai bine la scaunele care nu sunt pivotante in genunchi. Oamenii mai mici pot folosi de obicei modele pivotante sau non-pivotante.
- Pivotant: Daca scaunul tau ergonomic nu se roteste, asigura-te ca ceea ce ai nevoie pentru munca ta este asezat direct in fata ta, astfel incat sa nu iti rasucesti spatele incercand sa ajungi la obiecte indepartate de pe birou.