Potrivit art. 66 din Legea nr. 333/203 cu privire la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, companiile au obligatia de a efectua o analiza de risc la securitatea fizica, iar o asemenea sarcina va fi indeplinita de catre un evaluator de risc.
Vom discuta despre acest subiect in cele ce urmeaza, pentru a afla ce este si ce presupune analiza de risc pe care un evaluator de risc o efectueaza.
Asadar, o analiza de risc la securitatea fizica, conform prevederilor legale reprezinta un document pe care sunt obligate societatile comerciale care detin bunuri si valori, sa il obtina. O astfel de analiza a riscului trebuie sa asigure protectia acestor bunuri si valori pe care le detine compania respectiva.
Mai pe intelesul tuturor, o astfel de analiza de fapt reprezinta o evaluare a tuturor punctelor vulnerabile pe care o firma le poate avea, si se face cu scopul de a diminua riscurile posibile.
De mentionat este faptul ca este obligatoriu ca activitatile legate de paza si protectia unei entitati, sa fie asigurate de catre institutiile specializate, fie ele private sau publice. In ceea ce priveste responsabilitatea, aceasta este a proprietarilor unitatilor respective, dar si a firmelor de paza si protectie.
In conformitate cu prevederile legale, acestia trebuie sa asigure bunurile, drepturile de proprietate, dar trebuie precizat ca si persoanele sunt protejate impotriva oricaror eventuale riescuri.
Toate aceste masuri, vor fi adoptate in baza unei analie de risc la securitate fizica, in conformitate cu instructiunile care au fost emise de catre M.A.I. (Ministerul Administratiei si Internelor).
Companiile care au obligatia de a efectua o analiza de risc la securitatea fizica
In cazul in care sunteti proprietarul unei afaceri, cu siguranta veti dori sa aflati care sunt entitatile si companiile care au obligatia de a asigura paza si protectia, si implicitcare au obligatia sa efectueze o evaluare de risc la securitatea fizica.
Ei bine, iata in continuare care sunt companiile si entitatile care se incadreaza in aceasta categorie:
- Regiile autonome.
- Institutele nationale de cercetare si dezvoltare.
- Companiile si societatile nationale.
- Societatile in nume colectiv (SNC), societatile pe actiuni (SA), societati in comandita simpla (SCS), societati cu raspundere limitata (SRL), si societatile cu comandita pe actiuni (SCA).
- Diferite alte tipuri de organizatii ce au bunuri sau valori cu orice titlu in posesie, indiferent de ce capital social au, si indiferent de forma de organizare si asociere.
Pentru a va da exemple si mai clare de institutii care au neaparat nevoie de o analiza a riscului, care va fi efectuata de catre un evaluator de risc, amintim: unitatile postale, casele de schimb valutar, institutiile financiare nebancare (IFN), magazinele care au ca obiect de activitate comercializarea armelor si a munitiilor, salile de jocuri de noroc, bancile, spatiile comerciale, spatiile care comercializeaza carburanti, automate de tranzactii cu numerar (ATM-uri).
Care sunt etapele unei analize de risc si cand este nevoie de revizuirea acesteia?
Analiza de risc la securitate fizica este impartita in mai multe etape, dupa cum se poate vedea.
- Stabilirea contextului si identificarea riscului.
- Analiza riscului.
- Estimarea riscului.
- Tratarea riscului.
In ceea ce priveste revizuirea analizei de risc, exista situatii in care se impune efectuarea acesteia. De exemplu, odata la trei ani, in vederea corelarii cu posibilele modificari ale riscurilor care pot sa puna siguranta fizica a unitatii in pericol.
Se face o analiza a riscului in maxim 60 de zile de la momentul producerii unui eveniment ce a pus securitatea fizica a unitaii in pericol.
Se mai face o asemenea analiza in maxim 30 de zile daca au loc schimbari ale structurii cladirii, schimbari ale functionalitatii, sau la 30 de zile de la schimbarea obiectului de activitate al companiei.