Ce este Ethereum? Ce trebuie sa stiti inainte de a investi?

0 Shares
0
0
0

Ether este un tip de criptomoneda, iar Ethereum este tehnologia blockchain din spatele acesteia.

  • Ethereum este o platforma de calcul descentralizata de uz general care utilizeaza tehnologia blockchain.
  • Ether (ETH) este moneda nativa a Ethereum si este in prezent a doua cea mai mare criptomoneda ca volum.
  • In ciuda popularitatii si a aplicatiilor largi, Ethereum ramane o investitie foarte speculativa.

Ethereum si Bitcoin aproape ca au devenit foarte cunoscute publicului. Cu toate acestea, desi sunt adesea mentionate in tandem, sunt departe de a fi la fel.

Bitcoin a fost creat ca o moneda alternativa, descentralizata. Ethereum se inspira de la Bitcoin, dar are aspiratii mai mari: sa creeze o platforma software care sa nu accepte doar criptomonede, ci orice fel de aplicatie descentralizata care poate rula fara a fi nevoie de o terta parte, oferind astfel oamenilor mai mult control asupra datelor lor.

Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Ethereum este o platforma blockchain descentralizata open source. Reteaua Ethereum functioneaza ca reteaua Bitcoin prin faptul ca este construita pe tehnologia blockchain, in esenta un registru public digital in care acordurile financiare pot fi verificate si stocate in intregime prin software – fara interventia unui tert.

Cel mai simplu mod de a percepe reteaua Ethereum este ca o baza de date sigura, accesibila oricui. Cand sunt adaugate noi „blocuri” de date, acestea sunt „inlantuite” criptografic la un bloc parinte, realizand efectiv o inregistrare neditabila a modificarilor anterioare.

Ethereum este considerata una dintre cele mai mari criptomonede (alaturi de Bitcoin), deoarece ether este a doua cea mai mare criptomoneda dupa bitcoin dupa capitalizarea bursiera.

Nota: Procesul de minare a criptomonedelor este cunoscut ca dovada a muncii. Cu toate acestea, dezvoltatorii Ethereum au planuri de a adopta o metoda alternativa, numita dovada a mizei, care necesita mai putina energie si face mineritul mai accesibil.

Dar ceea ce face Ethereum atat de interesant pentru utilizatori si entuziasti este potentialul retelei de a face mai mult decat sa gestioneze tranzactiile financiare. Ethereum duce blockchain-ul Bitcoin mai departe permitand dezvoltatorilor sa ruleze programe (cunoscute sub numele de „contracte inteligente”) care pot gazdui orice fel de aplicatie descentralizata (cunoscuta sub numele de „dApps”).

„Bitcoin a fost pionierul tehnologiei blockchain, folosit pentru a crea un sistem de plata peer-to-peer”, spune Jacob Wade, antrenor financiar si presedinte al iHeartBudgets. „Ethereum foloseste o tehnologie similara blockchain, dar a adaugat capacitatea de a crea aplicatii descentralizate deasupra platformei sale”.

Oamenii au creat si lansat deja o varietate de dApp-uri pe Ethereum, inclusiv jocuri, piete pentru arta digitala si aplicatii de finantare descentralizata (DeFi).

Cum functioneaza Ethereum?

Ethereum functioneaza utilizand puterea de calcul pentru a alimenta reteaua. In practica, acest lucru inseamna ca oamenii si organizatiile isi folosesc computerele pentru a rula software sau noduri specifice. Oricine isi poate configura computerul pentru a rula un nod.

„Ethereum se bazeaza pe operatorii de noduri pentru a procesa tranzactiile in reteaua Ethereum”, spune Wade. „Acesti operatori incaseaza o taxa pentru rularea hardware-ului si software-ului necesar pentru a facilita aceste tranzactii.”

Taxele se numesc taxe pe gaz, deoarece mentin reteaua in functiune. Si sunt achitate in ether (ETH).

Luati in considerare numeroasele moduri in care ati putea folosi o retea mare de computere. Similar cu Bitcoin, Ethereum o foloseste pentru a alimenta tranzactiile peer-to-peer si pentru a urmari cine detine criptomoneda ether. In plus, dezvoltatorii pot crea si rula dApp-uri in retea.

Aplicatiile descentralizate se conecteaza la blockchain-ul Ethereum cu „contracte inteligente”, care sunt mai mult programe de calculator decat contracte in sensul traditional al cuvantului.

„Contractele inteligente sunt programe mici stocate pe blockchain-ul Ethereum care se pot auto-executa atunci cand sunt indeplinite anumite conditii”, spune Robert Farrington, fondatorul The College Investor. „O modalitate buna de a va gandi la asta este ca Dapp este front-end-ul programului (partea care este vizibila si care interactioneaza cu vizitatorii), iar contractul inteligent este backend-ul programului (partea functionala).”

De asemenea, dApp-urile (aplicatiile descentralizate) se bazeaza pe reteaua descentralizata si open-source Ethereum si nu pot fi controlate de o singura entitate. De fapt, odata ce un dApp este adaugat la platforma Ethereum, acesta nu poate fi eliminat – chiar daca creatorul original doreste sa-l elimine sau sa se dezactiveze in totalitate.

Sistemul descentralizat poate duce la mai mult anonimat pentru utilizatori, care ar putea utiliza pseudonim dApp-uri. Si poate duce, de asemenea, la un control si cenzura mai reduse din partea tertilor, inclusiv a corporatiilor si a guvernelor.

Ether si Ethereum reprezinta acelasi lucru

Ether si Ethereum reprezinta acelasi lucru?

Ethereum si ether functioneaza in tandem, dar nu sunt la fel. „Ethereum este tehnologia, iar ether este criptomoneda reala”, explica Farrington. „Puteti sa va ganditi la ether ca fiind „numerar” sau combustibilul real care alimenteaza reteaua Ethereum.”

Daca doriti sa investiti in Ethereum, puteti cumpara ether la un schimb de criptomonede. De asemenea, este posibil sa puteti utiliza ether pentru a cumpara alte produse sau servicii, similar modului in care puteti utiliza bitcoini si alte monede. Ether ar putea, de asemenea, sa actioneze ca un „depozit de valoare”, similar modului in care ati dori sa cumparati si sa detineti aur.

Un scurt istoric al Ethereum

Ethereum a fost conceput initial de Vitalik Buterin, care a publicat o carte alba introductiva despre idee in 2013. Ideea de baza a fost sa se bazeze pe tehnologia blockchain pe care Bitcoin o foloseste pentru a crea o platforma descentralizata si programabila.

Iata cateva momente cheie din istoria Ethereum dincolo de inceputurile sale initiale:

  • 2014: Moneda Ether este pusa in vanzare pentru prima data, iar oamenii puteau cumpara initial 2.000 de ether pentru un bitcoin. Blockchain-ul Ethereum a fost lansat public anul urmator.
  • 2016: Atacul organizatiei autonome descentralizate (DAO) duce la un dezacord cu privire la faptul daca oamenii ar trebui sa recupereze banii pe care i-au pierdut. Divizarea DAO rezultata duce la crearea Ethereum Classic – o continuare a blockchain-ului original – si Ethereum.
  • 2017: Lansarea aplicatiilor descentralizate populare (dApps), inclusiv jocul CryptoKitties. Pretul ETH a crescut de la aproximativ 8 USD la peste 700 USD in 2017.
  • 2021: Divizarea majora “London” a adus mai multe modificari importante, inclusiv EIP-1559, care face taxele de retea mai previzibile si reduce rezerva de ether.

Furcile Ethereum

De asemenea, Ethereum s-a schimbat de cand a fost lansat pentru prima data. „Cand tehnologia blockchain se schimba (sau se imbunatateste), poate aparea o furca – asemeni unei bifuractii, cand este necesara o alegere intre optiunile prezentate si, odata facuta, alegerea nu poate fi inversata”, spune Farrington.

„Cand se intampla acest lucru, poate fi vorba despre o furca usoara, moale sau soft fork (o modificare a protocolului cripto-valutei, in care numai blocurile valide anterior devin acum inaccesibile) sau o furca tare, hard fork (o schimbare in protocolul criptomonedelor care nu este compatibila cu versiunile mai vechi ale monedei).”

In general, in Ethereum exista ceea ce cunoastem sub denumirile de furci moi si furci tari.

  • Furcile moi pot fi modificari minore care sunt compatibile cu versiunile anterioare. Operatorii de noduri pot ramane conectati la blockchain, dar sunt stimulente pentru a face upgrade la cea mai recenta versiune daca doresc sa castige in continuare ether.
  • Furcile tari sunt upgrade-uri majore care pot schimba semnificativ sistemul si nu sunt compatibile cu versiunea inversa. Operatorii de noduri trebuie sa treaca la cea mai recenta versiune pentru a mentine blockchain-ul. Sau, daca exista un dezacord, o divizare ar putea duce la doua blockchain-uri concurente.

Adesea, modificarile sunt propuse si discutate in incercarea de a forma consens inainte de a face o schimbare. De exemplu, exista o actualizare in mai multi pasi la Ethereum 2.0, care ar putea fi finalizata la sfarsitul anului 2021 sau la inceputul anului 2022. Actualizarea va aduce modificari semnificative la modul in care functioneaza Ethereum si poate contribui la imbunatatirea scalabilitatii si durabilitatii ecologice.

Ethereum vs. Bitcoin

Atat Ether cat si bitcoin sunt criptomonede populare care se bazeaza pe tehnologia blockchain, dar sunt departe de a fi identice.

„Ethereum este, de asemenea, o platforma tehnologica care permite contracte inteligente – ceea ce o face foarte diferita de Bitcoin, care este in esenta doar un depozit de valoare”, spune Farrington. „Acest aspect al contractelor inteligente pe Ethereum deblocheaza o multime de cazuri potentiale de utilizare pe care nu le puteti face cu Bitcoin.”

Ethereum Bitcoin
  • Este o platforma open-source construita cu tehnologie blockchain care utilizeaza criptomoneda ether.
  • Dezvoltatorii pot crea si rula dApps (aplicatii descentralizate) in reteaua Ethereum.
  • Numarul total de monede ether posibile nu este predeterminat.
  • Este o criptomoneda construita folosind tehnologia blockchain.
  • Este folosita in principal pentru a depozita valoare sau pentru a cumpara bunuri si servicii.
  • Exista un numar finit de monede bitcoin care pot fi create.

Este Ethereum o investitie buna?

Depinde. Nu exista un raspuns corect pentru cei care doresc sa investeasca in Ethereum. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiti este ca, la fel ca orice investitie – este riscanta si ar trebui considerata ca atare inainte de a o adauga la orice portofoliu.

Moneda Ether devine din ce in ce mai disponibila si exista multe dezbateri la stiri despre cresterea valorii sale – dar este intotdeauna important sa nu fim prea mult absorbiti de speculatii.

“Poate avea un anumit scop intr-un portofoliu, dar ar trebui sa fie o suma foarte mica si sa fie privita o investitie care implica multe riscuri”, spune Farrington. „Este, de asemenea, important sa retineti ca este inca foarte devreme – asa ca, desi tehnologia este promitatoare, nu se stie care tehnologie poate castiga pe termen lung.”

Subiect de stiri: schimbarile in reteaua Ethereum ar putea face ca criptomoneda sa mizeze o industrie de 40 de miliarde de dolari in cativa ani.

Aportul financiar

Ethereum foloseste tehnologia blockchain pentru a crea o platforma descentralizata. Criptomoneda ether este „combustibilul” care alimenteaza reteaua si puteti investi in reteaua Ethereum cumparand ether.

„Ca in cazul oricarei criptomonede, cumpararea de Ether este o investitie care implica multe riscuri”, avertizeaza Wade. „Faceti intotdeauna cercetari inainte de a investi in orice moneda digitala si nu riscati mai mult decat sunteti dispus sa pierdeti”.

Daca sunteti interesat de criptomonede mai pe larg, ati putea cauta si modalitati de a investi in companii care participa la spatiu, mai degraba decat sa cumparati o singura criptomoneda.

0 Shares
You May Also Like