În accepțiunea generală, marketingul reprezintă “știința și arta de a convinge clienții să cumpere”. Philip Kotler definea marketingul ca “un proces social și managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obțin ceea ce le este necesar și doresc prin crearea, oferirea și schimbul de produse și servicii având o anumită valoare”. Simplist, marketingul reprezintă “arta și știința de a vinde”.
Datorită caracteristicilor proceselor de marketing, modalităților de implementare a deciziilor de marketing, acceptiunilor și viziunilor noi asupra elementelor care compun o acțiune de marketing precum și ca urmare a nivelurilor diferite de percepție și abordare a acestei componente a economiei de piață, definitiile și explicațiile aduse termenului de marketing sunt variate și permanent adaptate noilor realități ale mediului economic.
Prima definiție oficială atribuită marketingului a apărut în 1935 și a fost adoptată de National Association of Marketing Teachers, predecesoare a American Marketing Association. Reconfirmată în 1960, definiția primară a marketingului a rezistat vreme de 50 de ani, până în 1985 când a fost înlocuită.[3] Definiția a fost din nou reviziuită în 2004 și descrie marketingul ca o “o funcție organizationala și un set de procese menite a crea, comunica și pune la dispoziția clienților a valorii și menținerii relațiilor cu clienții spre beneficiul companiei și al proprietarilor acesteia”.
Conform politicii oficiale a AMA, definiția este reîmprospătată la fiecare 5 ani pentru a răspunde mai bine realităților existente și nevoilor pieței. Cea mai recentă modificare, adoptată în Octombrie 2007 și făcută publică în Ianuarie 2008, definește marketingul astfel: “(marketing is) the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large”.
O alta definiție, probabil mai simplă și mai generală este: “Marketingul este un proces permanent prin care oamenii sunt încurajați să ia o decizie de cumpărare, de folosire, de urmare sau de conformare a unui produs, serviciu sau valori ale altei persoane. Simplu, daca nu facilitează “vânzarea” unui produs atunci nu este marketing. ”
Philip Kotler, în cărțile sale inițiale, definește: “Marketing este o activitate menită să satisfacă nevoile și dorințele prin procese de schimbare”. Se poate adăuga la definițiile lui Kotler și Norris un răspuns al “Chartered Institute of Marketing” (CIM). Definiția asociației afirmă că marketingul este “procesul managerial de anticipare, identificare și satisfacere a cerințelor clienților într-un mod profitabil”. De aceea, marketingul operativ include procesele de analiză de marketing, dezvoltarea unui nou produs, administrarea ciclului de viață al unui produs, stablirea prețului, administrarea canalului precum și promoțiile.
S-ar putea sa iti placa
Cele mai importante elemente de luat in calcul la alegerea unui apartament
Cumpararea unei garsoniere poate fi o alegere excelenta pentru cei care doresc sa isi creeze propriul spatiu personal. Garsonierele sunt...
Ce să-i oferiți prietenului dvs. de Paște în acest an? TOP TREI idei cu care nu puteți greși!
Când vine vorba de Paște, poate vă gândiți la decorarea ouălor sau la o cină delicioasă în familie. Dar te-ai...
SEO semantic si de ce clasamentele sunt valori (metrici) groaznice
Cuprins Ce este SEO semantic? Semantica clasamentelor Impactul de afacere al SEO Indicatori de varf si de intarziere KPI (indicatori...
Oamenii de stiinta descopera secretul construirii gaurilor de vierme traversabile
Daca unul dintre obiectivele de pe lista dvs. este „Sa calatoresc printr-o gaura de vierme si sa ies cu viata”,...