Ce este ROAS?

0 Shares
0
0
0

Daca v-ati intrebat ce este ROAS, ei bine rentabilitatea cheltuielilor publicitare sau ROAS (Return on Ad Spend), este o masuratoare utilizata in lumea publicitatii pentru a compara veniturile cu costul campaniilor publicitare. Scopul calculului este de a masura eficienta unei campanii de marketing.

ROAS este asadar, un indicator numeric prin care pot fi masurate performanta si randamentul financiar al unei strategii de marketing digital, al unei campanii sau al unui grup de anunturi. In urma calcularii ROAS-ului, veti putea determina care sunt strategiile care performeaza corect, iar astfel veti putea aplica aceste strategii si in alte campanii.

Este important sa aveti la cunoscinta despre ROAS, faptul ca este derivat din rata de conversie. Datorita faptului ca veti obtine venituri doar in momentele in care oamenii va cumpara produsele, acesta este numarul care trebuie analizat cu adevarat.

Calculul rentabilitatii investitiei

Pentru a intelege mai bine cum se calculeaza rentabilitatea investitiei, veti descoperi in cele ce urmeaza un exemplu.

Asadar, sa zicem ca o companie cheltuieste suma de 2.000 de dolari intr-o singura luna, pentru o campanie de publicitate online. In cazul in care in luna respectiva, veniturile companiei sunt de 10.000 de dolari, atunci rentabilitatea investitiei prin urmare are un raport de 5 la 1 (500 %), ceea ce inseamna 10.000 de dolari impartit la 2000 de dolari = 5 dolari.

Asadar, la costul de 2000 de dolari, si la veniturile obtinute in valoare de 10.000 de dolari, ROAS-ul este de 5 dolari, sau 5:1. Mai exact, pentru fiecare dolar cheltuit de catre companie in campania publicitara respectiva, acesta va genera venituri de 5 dolari.

Care aspecte sunt relevante in ceea ce priveste ROAS-ul?

In momentul in care vine vorba despre determinarea ROAS-ului corect, este nevoie sa luati in considerare urmatoarele aspecte care sunt foarte importante:

  • Industria in care compania dvs. isi desfasoara activitatea.
  • Marja de profit.
  • Costul mediu pe click (CPC).

Exemple de valori ale ROAS-ului pentru anumite industrii/produse:

  • Bauturi: 260%.
  • Alimente: 267%.
  • Bunuri de larg consum: 278%.
  • Produse cosmetice: 282%.
  • Animale de companie: 306%.
  • Articole pentru copii: 371%.

ROAS-ul are o importanta semnificativa datorita faptului ca indica un punct de referinta in ceea ce priveste strategiile publicitare, si metodele noi de imbunatatire a performantelor campaniilor de promovare online.

Importanta rentabilitatii cheltuielilor publicitare

  • Ajuta la alocarea optima a bugetului. Se pot schimba bugetele de la campaniile neprofitabile la cele mai profitabile.
  • Va ajuta sa evaluati performanta medie si randamentul financiar al campaniei de promovare online a afacerii.
  • Va este de ajutor in stabilirea celor mai valoroase si cele mai performante campanii, celor mai valoroase grupuri de anunturi si anunturi.
  • Va ajuta sa obtineti o valoare medie de referinta, pe care o puteti folosi in vederea evaluarii performantelor viitoare.

Diferenta dintre ROAS si ROI

In momentul in care discutam despre ROAS, este firesc sa ne gandim si la ROI (Return on Investment). In ceea ce priveste ROI-ul, acesta face referire la profiturile generale, pe cand ROAS-ul face referire al veniturile specifice companiei.

Sa zicem ca datorita unor campanii de marketing, generati vanzari de 10.000 de dolari intr-o luna, iar bugetul pe care l-ati alocat publicitatii este de 2.000 de dolari. Aplicand formula de mai sus, se subintelege faptul ca randamentul cheltuielilor pentru aceasta campanie publicitara este de 5:1 (500%), aceasta fiind o valoare excelenta.

Problema este insa ca, exista costuri care sunt omise din calcul (costurile pentru generarea bunurilor vandute, costurile cu personalul, costurile pentru transportul si returul bunurilor).

ROI-ul va ajuta sa obtineti imaginea reala a profitabilitatii afacerii, insumand si aceste costuri. Indicatorul ROI va arata care este valoarea reala a castigurilor dupa ce ati scazut cheltuielile care includ costurile operationale. Asadar, ROI = Profitul net/Costul total al investitiei X 100%.

In concluzie, Rentabilitatea investitiei (ROI) masoara profitul generat de reclame in raport cu costul acestora; in timp ce rentabilitatea cheltuielilor publicitare (ROAS), masoara venitul brut realizat in urma unei campanii publicitare.

0 Shares
You May Also Like