Ce este un aparat cu ultrasunete și cum funcționează?

0 Shares
0
0
0

Imagistica prin ultrasunete este un termen despre care aproape toată lumea a auzit la un moment dat. Există numeroase motive pentru care ultrasunetele diagnostice reprezintă una dintre cele mai comune metode de testare în domeniul medical. Le puteti gasi si la ecografie Cluj clinica, Cuore Medical, la cele mai inalte standarde.

Scanarea prin ultrasunete este atât de comună încât veți găsi un aparat de ultrasunete diagnostic în fiecare facilitate medicală de testare. Cu toate acestea, deși mulți știu ce este un examen cu ultrasunete, puțini au o înțelegere profundă despre cum funcționează acesta.

Ce este un aparat cu ultrasunete și cum funcționează?

În acest articol, vom acoperi noțiunile de bază ale tehnologiei cu ultrasunete, modul în care funcționează și diferitele tipuri de dispozitive de imagistică prin ultrasunete disponibile.

Ce este imagistica medicală prin ultrasunete?

Este o metodă de imagistică medicală care folosește unde sonore pentru testarea, diagnosticarea sau tratamentul organelor interne ale corpului.

Undele sonore călătoresc prin corp și sunt convertite într-o imagine cu ultrasunete care arată condiția și limitele fluidelor și țesuturilor moi, precum și ale organelor interne din corp. Acest lucru permite personalului medical să diagnostice probleme și să decidă programele de tratament.

Utilizarea imagisticii medicale prin ultrasunete permite medicilor să diagnostice problemele cu organele interne și sursele de inflamație sau durere în corp.

Mai mult decât atât, imagistica prin ultrasunete este cea mai comună metodă de testare folosită la femeile însărcinate pentru a monitoriza creșterea fătului în interiorul corpului.

Această tehnică de imagistică folosește unde cu ultrasunete, care sunt unde sonore de foarte înaltă frecvență. Aceste unde sonore nu pot fi auzite sau diferențiate de urechile umane.

Care este diferența dintre ultrasunete și sonografie?

Mulți oameni aud termenul „sonografie” și îl consideră identic cu ultrasunetele. Deși cele două sunt similare, există diferențe despre care ar trebui să fiți conștienți.

Așa cum am menționat anterior, procesul cu ultrasunete poate fi diagnostic sau terapeutic. Când este diagnostic, este folosit ca metodă de imagistică. Când este terapeutic, nu se generează imagini. Aplicațiile terapeutice tipice implică livrarea de căldură profundă zonelor de țesut moale.

Sonografia este termenul utilizat pentru aplicația de imagistică a tehnologiei cu ultrasunete. Când este folosită în scopuri diagnostice și generează o imagine, metoda se numește sonografie.

Imaginea creată se numește sonogramă, iar tehnicianul care efectuează examinarea cu ultrasunete se numește sonograf.

Care este diferența dintre Ultrasunete și Scanarea CT?

Scanarea computerizată tomografică (CT) este o altă procedură comună de imagistică medicală folosită pentru a identifica afecțiuni în interiorul corpului. Cu toate acestea, aceasta este destul de diferită de procedurile de scanare prin ultrasunete.

Scanările CT utilizează raze X pentru a genera o imagine detaliată a organelor interne ale corpului. Tubul cu raze X se rotește pentru a captura imagini ale diferitelor secțiuni și țesuturi ale corpului.

Deoarece scanările CT utilizează raze X, procedura este radioactivă și potențial dăunătoare într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, scanările cu ultrasunete nu produc expunere la radiații ionizante, deoarece folosesc unde sonore.

O scurtă istorie a ultrasunetelor

Deși conceptul de unde cu ultrasunete a fost stabilit cu mai mult de 100 de ani în urmă, utilizarea acestei științe în medicină a fost adoptată după cel de-al Doilea Război Mondial. Unele dintre cele mai memorabile date în evoluția tehnologiei cu ultrasunete sunt:

În 1947, medicul austriac Karl Dussik, împreună cu fratele său fizician Friederick, a folosit ultrasunetele pentru a crea o vizualizare a ventriculelor cerebrale. Acesta a fost un punct de cotitură în imagistica medicală prin ultrasunete.

În 1949, George Ludwig a utilizat imagistica prin ultrasunete pentru a analiza pietrele la fiere în țesutul moale. Acest lucru a avansat utilizarea undelor cu ultrasunete pentru diagnosticarea precisă a condițiilor medicale.

Imagistica prin ultrasunete și-a găsit aplicația comercială în medicină în 1963 cu dispozitivele numite sugestiv Modul de Luminozitate. Aceste dispozitive au ajutat la formarea unei imagini bidimensionale a țesuturilor și organelor.

În anii ’80, aparatele de scanare prin ultrasunete au încorporat principiile efectului Doppler pentru a crea ultrasunete Doppler color, care puteau vizualiza și măsura fluxul sanguin prin un vas de sânge.

Când a fost inventat aparatul cu ultrasunete?

Primul aparat medical cu ultrasunete a fost dezvoltat la Glasgow de obstetricianul Ian Donald și de inginerul Tom Brown. A fost inventat inițial în 1956 și a fost perfecționat până în jurul anului 1959.

Cum funcționează un aparat cu ultrasunete?

Principiul de funcționare din spatele unui aparat cu ultrasunete este similar cu cel al sistemelor SONAR folosite în aplicații militare și navale. Chiar și liliecii folosesc acest principiu pentru a-și vâna prada fără să se bazeze pe vederea lor.

Deci, cum funcționează ultrasunetele? Să examinăm cum funcționează un aparat tipic cu ultrasunete.

Un aparat cu ultrasunete folosește unde sonore de înaltă frecvență, emițând aceste unde către corp. Aceste unde penetrează pielea și se reflectă de organele interne și țesuturile.

Când acestea se reflectă și se întorc, undele reflectate sunt înregistrate de aparat. Modelele acestor reflecții sunt folosite pentru a genera vizualizări ale organelor interne și țesuturilor corpului.

Acum, s-ar putea să vă întrebați cum undele penetrează unele organe în timp ce se reflectă de altele. Acest fenomen este decis de lungimea de undă/frecvența undei sonore folosite.

Frecvența undelor cu ultrasunete în aplicațiile medicale este între 2 MHZ și 15 MHZ. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât lungimea de undă este mai scurtă și mai mare este atenuarea. Prin urmare, reducerea frecvenței și a absorbției ne permite să studiem structurile corpului și alte caracteristici.

În același mod, structurile superficiale ale corpului pot fi studiate prin creșterea frecvenței aparatului cu ultrasunete.

Iată frecvențele folosite pentru a examina diferite părți ale corpului:

2.5 MHZ: Prezent la capătul cel mai scurt al spectrului de undă cu ultrasunete; această frecvență este folosită pentru ultrasunete abdominale pentru a studia abdomenul profund și pentru aplicații obstetrice și ginecologice.

3.5 MHZ: Această frecvență mută studiul de la zonele profunde la zonele generale ale abdomenului, aplicații obstetrice și ginecologice.

5 MHZ: Această frecvență este folosită pentru a studia sistemul circulator, ganglionii limfatici, zonele pelviene și sânii.

7.5 MHZ: Această frecvență studiază sânii și glandele tiroidiene.

10 MHZ: Această frecvență este folosită pentru a studia sânii și tiroida și pentru a analiza venele superficiale și masele. Se aplică și analizei sistemului musculoscheletal al corpului.

15 MHZ: La capătul cel mai înalt al spectrului de frecvențe pentru imagistica medicală, această frecvență studiază de asemenea sistemul musculoscheletal și alte mase superficiale.

Ce se află în interiorul unui aparat cu ultrasunete?

Scanarea prin ultrasunete a evoluat semnificativ în ultimele decenii. Mașinăria a fost dezvoltată pentru a deveni mai compactă, iar imaginile rezultate au devenit mai detaliate, de înaltă calitate și vii. Componentele tipice ale unui aparat cu ultrasunete includ:

Transductor: Transductorul trimite și primește undele sonore. Dacă ați văzut un aparat cu ultrasunete, transductorul este sonda portabilă mică pe care o folosește tehnicianul. În dispozitivele timpurii, trimiterea și primirea acestor unde erau realizate de două unități diferite.

Unitatea centrală de procesare (CPU): Unitatea centrală de procesare este creierul din spatele unui aparat cu ultrasunete. Coordonează diferitele semnale emise și primite de transductor, interpretând semnalele electrice sub formă de imagine vizuală pe monitor.

Afișaj: Afișajul sau monitorul arată imaginea a ceea ce scanează transductorul. Acest lucru permite medicului să analizeze imaginea înainte de a crea diagnosticul său. De asemenea, permite tehnicianului să navigheze către zona exactă care necesită imagistică prin ultrasunete.

Butoane de control: Butoanele de control permit tehnicianului să ajusteze setările pentru scanările cu ultrasunete pentru a obține o imagine clară pe afișaj. Alte funcții includ mărirea și micșorarea imaginii.

Tastatură: Tastaturile sunt folosite în timpul scanărilor cu ultrasunete pentru a introduce datele pacientului. Introducerea datelor pacientului permite ca fiecare imagine să fie salvată corect în fișierul pacientului. Stocarea ultrasunetelor pacienților cu datele lor ajută la menținerea unor înregistrări precise ale pacientului pe orice mediu digital.

Imprimantă: Imprimanta este folosită pentru a tipări o copie pe hârtie a imaginii cu ultrasunete. Copia pe hârtie poate fi folosită pentru examinare de către un alt medic sau salvată în fișierul pacientului pentru utilizare ulterioară. Copiile pe hârtie ale imaginilor sunt de asemenea date părinților așteptători ca o fotografie a copilului lor.

Care sunt diferitele tipuri de aparate cu ultrasunete?

În etapele timpurii ale dezvoltării sale, tehnologia cu ultrasunete era limitată la crearea unor imagini neclare bidimensionale ale zonei de interes. Cu toate acestea, cu tehnologia modernă, rezultatele care pot fi acum obținute sunt fascinante.

Aparatele moderne cu ultrasunete sunt de multe tipuri, dar pot fi împărțite în două categorii principale:

Imagistică cu ultrasunete 3D

Aparatul de imagistică cu ultrasunete tridimensional (3D) captează diferite imagini 2D ale zonei de interes prin mișcarea sondei. Aceste imagini obținute de transductoarele cu ultrasunete sunt apoi suprapuse de un software specializat încorporat în aparat, formând un model 3D al țesutului.

Imagistica 3D este adesea utilizată pentru a detecta tumori benigne și cancer în stadii incipiente. Zonele comune pentru detectare includ sânii, colonul, prostata și rectul.

Imagistica 3D este, de asemenea, folosită pentru a studia dezvoltarea fetală și pentru a detecta anomalii în creșterea acestuia, cum ar fi membrele disproporționate. Poate chiar măsura fluxul sanguin în vasele de sânge fetale.

Ultrasunete Doppler

Efectul Doppler se bazează pe undele sonore și ecoul lor reflectat de obiectele în mișcare. Când aparatele cu ultrasunete încorporează acest principiu, procesul devine ultrasunete Doppler.

Ultrasunetele Doppler sunt, în general, restricționate la particulele în mișcare. Prin urmare, sunt aplicate pentru studiul fluxului sanguin prin inimă și vasele de sânge din corp.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like