Ce trebuie sa stii despre ecranul telefoanelor?

0 Shares
0
0
0

Ecranul telefonului este o componenta de baza a categoriei “piese telefoane”. Daca in urma cu cativa ani ecranul unui telefon  era destul de mic si fara caracteristici deosebite, odata cu aparitia smartphone-urilor acestea au devenit din ce in ce mai mari si diversificate din punct de vedere al performantei oferite. Din acest motiv, si utilizatorii au devenit mult mai pretentiosi cand vine vorba de alegerea unui smartphone.

Dintre piesele telefoanelor mobile inteligente, ecranul acestora joaca un rol determinant in decizia achizitiei unui astfel de dispozitiv de catre utilizatori. Telefoanele inteligente au oferit la aparitia lor pe piata ecrane de pana in 3,5 inchi, insa acum s-a ajuns ca un display sa masoare si 6 inchi.

Aceasta evolutie a venit ca urmare a dorintei utilizatorilor de a folosi telefonul pentru tot mai multe indeletniciri, un ecran mai mare oferind posibilitatea unei manipularii facile a diverselor aplicatii instalate. Pasionatii de jocuri, navigare pe internet sau chat pun mare pret pe caracteristicile display-ului atunci cand se hotarasc sa cumpere un smartphone.

Piata telefoanelor inteligente cuprinde o gama larga de produse, diferentiate in functie de dotarile existente pe fiecare dintre ele.  Marimea ecranului unui smartphone si rezolutia acestuia sunt doua elemente esentiale pe care cumparatorii le au in vedere cand fac o achizitie de acest gen. Tendinta actuala este ca un ecran de smartphone sa fie de minimum 4 inchi, producatorii aliniindu-se la aceste cereri ale pietei.

Pentru a avea o imagine mai clara a diferitelor tipuri de display-uri si a performantelor acestora, va vom prezenta cateva dintre ele. Ele sunt clasificate in functie de modul de fabricatie si accesibilitate.

TFT LCD – Thin Film Transistor. Este cel mai des utilizat tip de ecran, oferind o calitate buna si rezolutii mari, comparativ cu ecranele LCD de generatie anterioara. In cazul lor, defectul este ca ofera unghiuri inguste de vizionare iar vizibilitatea datelor de pe ecran este redusa in contact direct cu lumina diurna a Soarelui.

Totodata, acestea sunt consumatoare mari de energie, nefiind deloc prietene cu acumulatorul telefonului. Acest tip de ecran este folosit pe smartphone-urile de clasa entry-level, accesibile publicului cu o potenta financiara mai mica.

IPS-LCD – Sunt superioare ecranelor TFT, oferind unghiuri de vizualizare mai largi si un consum redus de energie, cea ce face ca acumulatorul sa aiba o viata mai lunga. Ele se regasesc pe smartphone-urile de nivel high-end, oferind rezolutii mai mari (640×960 pixeli).

LCD touchscreen rezistiv. Nu sunt la fel de receptive ca touchscreen capacitiv, fiind utilizate doar pe smartphone-uri foarte ieftine de generatie veche sau pe telefoane simple cu ecran tactil.

LCD capacitive touchscreen.  Sunt utilizate pe multe dintre smartphone-urile  din clasa mid-range sau high-end, oferind utilizatorului o experienta de contact mult mai buna.

Tehnologia OLED se distinge printr-o luminozitate si culori mai puternice, oferind unghiuri de vizualizare mai largi.

Pe segmentul premium al pietei se folosesc si ecrane de tip AMOLED, Super Amoled ce permit telefonului sa aiba latimi foarte mici, multe dintre smartphone-urile existente pe piata concurand de multe ori la categoria “cel mai subtire telefon din lume”.

0 Shares
You May Also Like