Cum functioneaza o pompa pentru hidrofor cu ejector?

0 Shares
0
0
0

Chiar daca am avut de-a face vreodata cu un hidrofor sau nu, trebuie sa stim cat de importanta este o pompa hidrofor cu ejector. O astfel de pompa cu ejector este utilizata pentru alimentarea cu apa din puturi si fantani de la maximum 24 de metri adancime.

Pompele cu ejector functioneaza pe baza de aspiratie, insa creeaza aspiratia intr-un mod relativ nou. Pompa este alimentata de un motor electric, care conduce un rotor sau o pompa centrifuga. Rotorul misca apa, numita apa marginala, de la put printr-un orificiu ingust sau jet, montat in carcasa din fata a rotorului.

Aceasta strangere de la jet face ca viteza de deplasare a apei sa creasca, la fel ca in cazul varfului unui furtun de gradina. Pe masura ce apa iese din jet, se creeaza un vid partial care aspira apa suplimentara din put. Chiar in spatele jetului este un tub Venturi, care creste in diametru. Functia sa este aceea de a incetini apa si de a creste presiunea. Apa pompata (apa noua care este scoasa din put prin aspirare) se combina apoi cu apa marginala pentru a se descarca intr-un sistem de conducte la presiune mare.

Deoarece pompele cu ejector pentru adancimi mici folosesc apa pentru a trage apa, acestea trebuie, de obicei, sa fie umplute cu apa inainte sa functioneze. Pentru a evita ca apa din pompa si din sistemul de conducte sa curga inapoi in put, o supapa cu sens unic este instalata in conducta de alimentare a pompei.

Aminteam intr-un alt articol de faptul ca pentru o astfel de pompa cu ejector adancimea maxima trebuie limitata la aproximativ 7.5 m. Ei bine, din pacate, exista cazuri cand trebuie depasita aceasta adancime pentru a putea ajunge la apa. In mod surprinzator, acest lucru poate fi realizat si cu o astfel de pompa. Acest lucru implica separarea jetului de carcasa motorului si a rotorului si plasarea acestuia in apa.

In configuratia unei pompe cu jet pentru adancime, o teava montata la carcasa rotorului conduce apa jos, la corpul jetului, care este, de obicei, localizat la 3-6 metri sub nivelul minim de apa din put. O a doua conducta conecteaza partea exterioara a jetului inapoi la pompa.

La jet, cresterea vitezei apei creeaza acel vid partial care atrage apa in cea de-a doua teava si apoi inapoi la pompa si la sistemul de conducte. Pompele cu ejector pentru adancime folosesc atat aspiratia la jet pentru a aduce apa in sistem, cat si presiunea aplicata de catre rotor pentru a ridica apa.

Pentru a preveni suprasolicitarea putului, instalatia pompei cu ejector ar putea include o teava de esapament de aproximativ 10 m. Aceasta este conectata la capatul de admisie al carcasei jetului si se extinde in jos, in put. Daca nivelul apei coboara sub nivelul carcasei jetului, pompa functioneaza in acelasi mod in care functioneaza o pompa pentru adancimi mici.

Pentru mai multe detalii cu privire la achizitionarea unei pompe hidrofor cu ejector accesati http://www.shop-einstal.ro/.

 

0 Shares
You May Also Like