Articolul de mai jos va va pune la curent cu cele mai frecvente erori in publicitatea contextuala, oferindu-va recomandari practice privind crearea de reclame PPC eficiente.
Coronavirusul și măsurile de carantină aferente au dus la o creștere a vânzărilor online, a consumului de conținut video și a timpului petrecut pe internet în general. Acesta este motivul pentru care anunțurile PPC sunt mai relevante ca niciodată pentru afacerea dvs. Anunțurile bine lucrate pot fi o modalitate excelentă de a vă îmbunătăți rata de conversie și profitul.
În acest articol, veți găsi cele mai frecvente erori în publicitatea contextuală și veți primi recomandări practice privind crearea de anunțuri eficiente.
Cele mai frecvente erori întâlnite la configurarea anunțurilor
Anunțuri fără contact
Reclamele fără informații de contact ocupă mai puțin spațiu în pagina de rezultate a motorului de cautare și pierd teren în detrimentul reclamelor concurenților din cauza faptului că sunt mai puțin vizibile și informative.
Lipsa link-urilor rapide și a favicon-ului
Această eroare duce la o scădere a traficului, CTR și înseamnă că bugetele publicitare vor crește.
Anunțurile nu sunt optimizate pentru Rețeaua de display Google
O campanie publicitară pentru motoarele de căutare este diferită de cea afișată în Rețeaua de display Google. Dacă doar copiați anunțuri, nu veți obține un rezultat bun.
Principala diferență între campanii pe site-urile tematice și în căutare:
- Imaginile nu sunt afișate în căutare, ci pe site-uri tematice, trebuie adăugate.
- Publicitatea pe site-urile tematice ar trebui să fie mai creativă decât în căutare. În GDN puteți experimenta multe formate diferite.
Lipsa diviziunii în industrie și campaniile regionale
Fără această separare, puteți pierde bugetul. Împărțind campania, veți identifica ce industrii sau regiuni sunt mai eficiente, care parte a campaniei ar trebui să atragă mai multă atenție și buget.
Structura necorespunzatoare a campaniilor bazate pe reclame PPC
De exemplu, puteti crea urmatoarele grupuri din campania dvs. PPC: pe brandul unei companii, pe cuvinte cheie generale, pe regiuni, pe tipuri de produs, pe promotii si pe concurenta.
Site-ul nu se incarca atunci cand este accesat
Adesea, o campanie ruleaza, dar un server nu este configurat pentru a prelucra etichetele sistemelor de publicitate. Prin urmare, atunci cand faceti clic pe un anunt, este posibil ca site-ul sa nu se incarce.
Cum sa desfasurati o campanie eficienta bazata pe anunturi PPC?
Lucrul cu publicitatea contextuala implica o analiza continua. Inainte de lansare, are loc o analiza a publicului tinta, punctele tari si punctele slabe ale produsului, activitatile concurentilor si completarea nisei. Intrucat situatia de pe piata se schimba dinamic, inainte de a derula o campanie publicitara, ar trebui sa efectuati o analiza directa a anunturilor contextuale, a rezultatelor acestora, precum si a concurentei.
Inainte de a incepe o campanie PPC
Asa cum am mai precizat, ar trebui sa faceti o analiza profunda inainte de a organiza / structura reclame. Ar trebui sa invatati despre:
Publicul tinta
Acestea sunt persoanele a caror atentie doriti sa o captati si pe care si le convertiti in cumparatori.
Un specialist ar trebui sa le inteleaga durerile, sa determine declansatorii de influenta, sa afle ce stil functioneaza cel mai bine pentru a comunica cu ei.
Puteti face acest lucru cu ajutorul diferitelor sondaje si studii in randul clientilor, vorbind cu echipa de asistenta a clientilor si studiind concurenta.
Produsul
Cum vindeti produsul? Cum se face? Cum este diferit de ceea ce ofera concurenta? Ce valoare creeaza pentru cumparatori? Care sunt atuurile si punctele sale slabe? Ar trebui sa stiti răspunsurile la toate aceste intrebari, deoarece va fi destul de dificil sa vindeti un produs sau un serviciu fara ele.
Nisa
Fiecare afacere are particularitatile sale. Poate fi ceva mai familiara fiecaruia dintre noi (de exemplu, vanzare cu amanuntul, cum ar fi Amazon) sau ceva non-standard din sfera B2B (business to business) (de exemplu, servicii de marketing de continut). Studiati site-urile din exemple date pentru a vedea diferenta dintre nise.
- Prin urmare, inainte de a vinde, trebuie sa intelegeti:
- Cui sa vindeti?
- Cum sa vindeti?
- Ce dificultati ati putea intampina?
- Ce fel de concurenta va inconjoara?
Anunturile concurentilor
O concurenta puternica poate aparea in orice secunda. Prin urmare, nu ar trebui sa va pierdeti vigilenta in nicio etapa a publicitatii contextuale. Concurenta ridicata ameninta intotdeauna un CPC (cost pe clic) mai mare si o scadere a informatiilor.
Pentru a ajuta un agent de publicitate, exista o serie de instrumente pentru monitorizarea pietei si crearea campaniei dvs. PPC de succes sau pentru optimizarea acesteia. Puteti obtine urmatoarele informatii de la ei:
- Calitatea textelor, relevanta anuntului la nevoia utilizatorului, beneficii pe care le aduce cumparatorului.
- Cuvinte cheie care sunt utilizate in anunturi.
- Cum arata pagina de destinatie daca poate transforma vizitatorii in cumparatori datorita propunerii unice de vanzare si a comoditatii de a efectua comanda.
- Dinamica schimbarilor in eficienta anunturilor.
Exista o multime de instrumente pe piata, dar din experiența personala pot afirma ca unul dintre cele mai populare si usoare instrumente este Serpstat. Aici puteti gasi:
- Informatii despre campaniile de anunturi care intra numai in domeniul concurentului;
- Cuvinte cheie si volumul acestora
- Concurenta de cuvinte cheie
- Link-uri catre paginile de destinatie
- Valori principale ale performantei
Un checklist de baza pentru a configura o campanie publicitara PPC eficienta
Un plan (checklist) complet pentru configurarea publicitatii contextuale include sute de puncte. Aici, am impartasit cerintele minime, cele mai esentiale, pe care toata lumea le poate implementa.
- Separarea cuvintelor cheie B2B si B2C (de la afaceri la consumator). Este un nivel superior al structurii. Trebuie sa studiati in detaliu segmentele de audienta.
- Ar trebui sa optimizati anunturile pentru diferite dispozitive. Campania pentru cautarea mobila trebuie sa fie una separata, cu cuvinte cheie si setari diferite.
- Trebuie sa faceti reclame bune:
- Cuvinte cheie in titlu
- Cuvinte calificate
- Cuvant cheie in linkul afisat
- Cuvant cheie in descriere
- Instrumentul call-to-action
- Legatura rapida cu un cuvant cheie
- Contacte
- Pentru a creste eficienta anuntului dvs., puteti sa utilizati diferite extensii: fragmente structurate, apel, locatie, extensii de pret si multe altele.
- Pentru cuvinte cheie cu volum mare si mediu de cautare, campania dvs. ar trebui sa fie construita pe principiul „un cuvant cheie = un singur anunt”. Cele cu volum redus de cautare trebuie sa fie grupate.
- Lansati campania pentru nise apropiate. De exemplu, pentru dealerii auto, astfel de nise vor fi servicii auto, leasing, componente si alte segmente pe care le puteti considera relevante in aceasta nisa.
- Limitati bugetul pentru cuvinte cheie, platforme, canale ineficiente.
- Lucrati in GDN, dar filtrati platformele pentru a nu obtine trafic din surse nesigure.
- Incercati instrumente noi: anunturi in Gmail, campanii precum anunturi de tip call-only, anunturi de cautare locala, vizualizare adevarata si altele.
- Utilizati remarketingul dinamic pentru activitati incomplete si cosuri abandonate. Va permite sa contactati utilizatorii care au fost deja pe site-ul dvs.
- Folositi alte canale de promovare. Una dintre cele mai bune scheme este: aduceti un nou vizitator cu ajutorul reclamei PPC, motivati-l sa se intoarca pe site cu ajutorul remarketingului retelelor sociale, luati o decizie privind apelul sau comanda dupa al treilea contact prin MyTarget.
- Retineti ca anunturile pot fi afisate la momentul nepotrivit pentru compania dvs. De exemplu, daca aveti o oferta B2B, nu ar trebui sa cheltuiti bugetul noaptea sau in weekend.
- Completati lista cuvintelor cheie negative.
Analiza campaniei dvs. publicitare
Pentru a estima publicitatea contextuala, ar trebui sa utilizati doua instrumente: un sistem de analiza a site-ului si Google Analytics sau Google Ads.
Pentru a analiza site-ul si traficul acestuia, puteti utiliza instrumentul Finteza. Este un serviciu care va poate oferi informatii despre publicul dvs. prin 15 parametri de bază, precum sursele vizitelor, evenimente, parametri UTM, adrese de pagina, tari. Tot ce trebuie sa faceti aici este să filtrati datele dupa parametrii potriviti pentru campania dvs. PPC. Drept urmare, veti obtine informatii in diagrame si canale.
Indicatori pe care trebuie sa-i utilizati pentru a analiza eficienta publicitatii dvs. potrivit de Google Analytics sau Google Ads:
CTR (rata de clic)
CTR ar trebui sa creasca, in timp ce CPC trebuie sa scada. Daca acest lucru nu se intampla, anunturile dvs. sunt de proasta calitate pentru acest sistem si ar trebui sa va schimbati tactica.
CR (rata de conversie)
Arata cati utilizatori din anunt au facut o actiune pe pagina de destinatie (au facut o comanda, au lasat o solicitare, s-au inscris sau au urmat un link). Acest punct ar trebui sa creasca intotdeauna.
CPO
Costul atragerii unui client care va face o achizitie ar trebui sa scada intotdeauna.
ROI (Rentabilitatea investitiei)
Investitiile sunt profitabile daca indicatorul este mai mult decat zero. Este excelent cand creste si el.
CAC (costul de achizitie al clientilor)
Trebuie sa il evaluati pentru a intelege cat costa un client nou. Afacerile sunt in regula atunci cand aceasta suma este mai mica decat factura medie.
LTV (valoarea de viata a clientului)
Ne arata cati bani v-a adus fiecare client de la prima oferta. Cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai bine pentru dumneavoastra.
Concluzie
La prima vedere, planuirea publicitatii contextuale poate parea usoara. In realitate, este o continua activitate cu analiza anunturilor si a concurentilor dvs., nisa completa. Pentru a crea o campanie eficienta, trebuie sa aveti cunostinte fundamentale de marketing si o mentalitate analitica.
Publicitatea contextuala va aduce profit numai daca este gandita corect si in detaliu.