De cate tipuri sunt ecranele smartphone-urilor?

0 Shares
0
0
0

Afisarea smartphone-ului este principalul lucru pe care il vede un utilizator atunci cand cumpara un dispozitiv mobil nou. Acest lucru se datoreaza faptului ca ecranul afisajului se intampla sa interactioneze cu software-ul si sa faca diverse lucruri, iar un display Huawei de exemplu de 6.4” este mult mai apreciat decat un display de 5” de exemplu de catre cei care navigheaza pe internet toata ziua, sau se uita la filme pe telefon.

Cu toate acestea, ecranul de afisare a evoluat, iar astazi oamenii au atins punctul de refacere a ecranelor flexibile. Exista destul de multe tipuri de afisaje utilizate in telefoanele mobile.

TFT LCD – (tehnologie tranzistor cu film subtire)

LCD-urile TFT sunt, probabil, cel mai frecvent tip de unitati de afisare gasite pe dispozitivele mobile. TFT LCD va ofera o calitate buna a imaginii si rezolutii mai mari in comparatie cu afisajele LCD de generatie anterioara, insa, in unghiuri de vizualizare inguste si in lumina directa sau in lumina soarelui, exista o vizibilitate slaba.

IPS-LCD – (comutare in loc)

LCD-urile IPS sunt urmatorul nivel de afisaje LCD TFT care asigura unghiuri de vizualizare mai largi si un consum de energie mai mic, ceea ce duce la o durata de viata a bateriei mult imbunatatita. IPS-LCD-urile sunt, evident, mai costisitoare decat TFT LCD-urile normale si, prin urmare, sunt localizate doar pe smartphone-urile de inalta calitate. O rezolutie mai mare (640 x 960 pixeli) de IPS LCD se gaseste in Apple iPhone 4, care se numeste Retina Display, datorita calitatii sale de imagine stralucitoare.

Ecran tactil capacitiv LCD

Tehnologia capacitiva cu ecran tactil se intampla sa aiba un strat de sticla cu un conductor transparent (cum ar fi oxidul de staniu indiu). Cand este atins de corpul uman (degetul), se creeaza o intrerupere in campul electrostatic al ecranelor (care poate fi masurabil ca o schimbare de capacitate) si aceasta inturnare este detectata de procesorul sau cipul telefonului si care, la randul sau, va instrui sistemul de operare al telefonului sa declansator si eveniment sau actiune in consecinta.

OLED – (Dioda ecologica de lumina organica)

Aceasta se intampla sa fie cea mai noua tehnologie pentru afisaje de telefoane mobile si monitoare. Referitor la tehnologia OLED, veti putea gasi un material organic care este plasat intre doua foi conductoare (un anod si un catod), care sunt la randul lor plasate intre o placa superioara de sticla (sigiliu) si o placa de fund (sticla) de sticla. In timpul in care trece un impuls electric sau se aplica intre cele doua foi conductoare, lumina electro-luminiscenta este produsa direct din materialul organic dintre care se intrerupe.

AMOLED – (Dioda care emite lumina organica cu matrice activa)

AMOLED sunt un tip diferit de afisaje OLED pentru telefoane mobile si castiga rapid popularitate in segmentul smartphone-urilor de top. Ecranele AMOLED ne pot arata multe lucruri pe care le prezentam pe ecranul OLED, precum reproducerea stralucitoare a culorilor, greutatea usoara, durata de viata buna a bateriei, luminozitatea corespunzatoare etc.

Ecrane Super AMOLED

Ecranele Super AMOLED reiau pe ecranele AMOLED si sunt dezvoltate in principal de Samsung. Super AMOLED este construit cu senzori tactili asezati pe afisaj in sine, spre deosebire de crearea unui strat sensibil la atingere separat (ca in ecranul tactil capacitiv). Aceasta este cea mai subtire tehnologie de afisare de pe piata. Ecranele Super AMOLED sunt prezente in prezent doar pe dispozitivele Samsung, dar mai multe telefoane ar putea folosi tehnologia in viitor.

0 Shares
You May Also Like