Exista multe tipuri de usi, cu scopuri diferite. Cel mai comun tip este cel dintr-o singura bucata, constituita dintr-un singur panel rigid, ce umple suprafata de intrare dintr-o camera, locuinta, etc.
Exista de asemenea multe variatii ale acestui tip de design, asa cum ar fi design-ul dublu sau usa dubla precum si asa numitele “ferestre frantuzesti”, toate acestea fiind compuse din 2 panel-uri adiacent independente, prinse de ambele parti ale ramelor usii. Cele mai durabile usi, le poti gasi pe Tgg.ro.
O “jumatate de usa” sau o usa olandeza, este mai cunoscuta ca usa de grajd. Aceasta este impartita la jumatate, pe orizontala. In mod traditional, jumatatea de sus poate fi deschisa pentru a permite unui cal sau altui animal sa se hraneasca (sa poata fi hranit de catre o persoana), in timp ce jumatatea de jos ramane inchisa, pentru a tine animalul inauntru. Acest stil de usa a fost adoptat mai tarziu si pentru case.
Usile de salon sunt o pereche de usi de mica greutate, deseori intalnite in baruri sau restaurante publice si sunt in special asociate cu Vestul Americii. Imediat dupa colonizarea Americii de catre Europeni, design-ul acestor usi a fost implementat in barurile si restaurantele din SUA.
Aceste usi de salon mai sunt cunoscute si sub numele de usi café (café doors) si folosesc in general balamale bidirectionale ce pot inchide usa, indiferent din ce directie a fost aceasta deschisa. Usile de salon care se extind de la nivelul genunchiului pana la cel al pieptului, mai sunt cunoscute si ca usile “aripa de liliac”.
O usa “oarba” este acea usa care nu are nici o urma de maner vizibil sau alte componente ce pot fi manipulate. Este conceputa sa se integreze perfect in peretele pe care a fost montata, ca o parte a acestuia, un fel de usa deghizata.
Usa frantuzeasca este compusa dintr-o rama in jurul unui sau mai multor paneluri ce pot fi instalate singular, in perechi asemanatoare sau in serie. O pereche de paneluri asemanatoare mai este numita si “fereastra frantuzeasca”, datorita asemanarii cu acest tip de fereastra.
Cand o pereche de usi frantuzesti sunt folosite pe post de ferestre, acestea nu implica si folosirea unei barne centrale, element des intalnit la ferestrele de acest tip, in acest mod facilitand o deschidere mai larga fara nici un fel de obstructie. Aceste usi de tip “fereastra frantuzeasca” se deschid in general la exterior si sunt folosite la balcoane, terase, verande sau intrarea in gradini.
Usile compozite sunt compuse de fapt dintr-o singura bucata solida sau din sticla si care este de obicei umpluta cu material izolant. In Marea Britanie de exemplu, este destul de comun ca usile compozite sa fie certificate pentru standardul BS PAS 23/24 si cu cel Secured by Design.
Usile de tip “flush” sunt usi usoare, din lemn sau mdf, fixat peste o rama usoara. Suprafetele invelitoare sunt incluse si ele in unele cazuri si sunt facute din placi dure. Acestea au fost inventate prima data de William H. Mason in 1924.