Dormitorul – spatiul pasiunilor

0 Shares
0
0
0

Ne retragem in dormitor cand dorim sa ne odihnim sau sa ne relaxam. Aceasta camera este, totodata, si un spatiu intim, folosit doar de o persoana sau de cuplu, deci va fi amenajat intr-un mod aparte, cu cat mai putine elemente de mobilier sau de depozitare, iar daca acestea sunt necesare, ar fi bine sa fie ascunse, pentru a nu incarca atmosfera incaperii.

O camera placuta, cat mai putin incarcata

Ce anume va place sa faceti in timpul liber? Ce va relaxeaza? Putina lume isi permite luxul sa aiba cateva ore libere intr-o zi, dar ar trebui sa fie un scop pentru fiecare ca un timp sa se retraga din toate activitatile ce trebuie bifate si sa-si dedice o vreme pentru relaxare si buna dispozitie.

In dormitor, fiecare ne retragem pentru odihna, dar inainte de somn, putem aloca timp pentru relaxare, fie este vorba de un film, de o carte, fie de a povesti cu prietenii pe internet sau la telefon, fie de a petrece timp cu partenerul.

Asadar, incaperea ar trebui sa fie incarcata cu un minim necesar de mobilier pentru dormitor, daca se poate fara dulapuri pentru haine, acestea ar trebui sa fie puse in alta incapere sau in dressing.

Dulapurile cu oglinzi sau oglinzile mari in dormitor nu sunt indicate, psihologii recomandand ca acestea sa fie evitate in camera dedicata somnului sau relaxarii pentru a nu distrage atentia. In traditia feng shui se spune ca oglinda capteaza energiile, ori rolul dormitorul este de a acumula energii, nu de a pierde.

La indemana, in dormitor, ar trebui sa fie cateva carti preferate pe noptiera, insa nu un raft intreg, deoarece cartile aduna mult praf; televizorul nu este recomandat sa fie asezat in dormitor, insa daca un film, muzica sau o emisiune este ceva ce va poate relaxa, atunci poate sta si un televizor pe o comoda.

Rezultatele petrecerii unei perioade de timp in spatiul dedicat pentru a va simti bine, facand mici activitati care va plac au mare impact asupra starii de bine – determinand eliberarea dopaminei, o substanta secretata la nivelul creierului  –, ceea ce ajuta la eliberarea de stres si, implicit, la luarea deciziilor, chiar la anticiparea greselilor.

Gama de rezultate datorate acestui neurotransmitator este foarte larga – de la o perspectiva pozitiva asupra vietii, pana la determinarea functionarii mai bune a organismului.

Atmosfera care incita la pasiuni

Daca pentru odihna nu este indicat sa existe oglinzi in dormitor, mai ales pe tavan, oglinzile pot fi insa ascunse – pe interiorul usilor unui dulap, de exemplu –, apoi descoperite doar in momentele intime. Mai ales barbatii au nevoie de imagini pentru a le fi stimulata pasiunea, de aceea ei aleg cel mai frecvent sa aiba un televizor in dormitor si canale dedicate sexului.

Muzica, lumina, mirosurile si culorile stimuleaza insa pasiunea femeilor. Iar lenjeria trebuie sa fie placuta, nu rece, materialele cat mai naturale sunt indicate pentru a nu provoca sau retine transpiratia.

Este cunoscut deja ca serotonina (un alt neurotransmitator important pentru starea de bine psihica, dar si fizica) este declansata si datorita sexului, la fel ca si dopamina si oxitocina (hormonul fericirii).

Aceasta chimie se poate produce in dormitor, trebuie doar timp dedicat starii de bine. Astfel, stresul si agitatia de zi cu zi vor disparea, iar viata va decurge intr-un sens mai bun.

Atmosfera placuta din dormitor trebuie sa indeplineasca insa si conditiile necesare pentru implinirea somnului: daca incaperea are geamuri mari, care sa lase in camera o lumina placuta in timpul zilei, peste noapte ar trebui sa fie acoperite cu draperii, pentru a asigura un somn protejat de lumina de pe strada.

0 Shares
You May Also Like