La 31 octombrie 2008, o persoana anonima, sub numele de Satoshi Nakamoto, a publicat o carte alba care detalia proiectarea unui „sistem electronic de numerar peer-to-peer”, o infrastructura financiara globala bazata pe dovezi criptografice in loc de incredere. Un deceniu mai tarziu, criptomonedele sunt acum subiect de dicutie in mod regulat in contextul politicii economice globale, unele tari chiar cercetand si dezvoltand propriile monede digitale.
Structura de baza a datelor Bitcoin (BTC), denumita adesea blockchain, a fost, de asemenea, cercetata si implementata in cazuri de utilizare, de la managementul lantului de aprovizionare la logistica, planificarea resurselor intre intreprinderi, tranzactionarea energiei, organizatii autonome descentralizate si multe altele.
Scopul acestui ghid este de a oferi noului venit o intelegere cuprinzatoare a Bitcoin, acoperind contextul social si tehnologic de la inceputurile sale, evenimentele cheie din istoria sa, modul in care functioneaza, descrieri ale proprietatilor sale unice si ghiduri despre cum sa participe in aceasta noua paradigma financiara.
Se spera ca pana la sfarsitul acestui ghid, cititorul va avea o perspectiva echilibrata a uneia dintre cele mai fascinante evolutii tehnologice si financiare ale erei moderne.
Pre-istoria Bitcoin
Desi povestea incepe adesea cu publicarea, de catre anonimul Satoshi, a unei carti albe de Halloween in 2008, exista o preistorie a Bitcoin adesea neglijata, dar vibranta, care este esentiala pentru a intelege acest sistem ca un fenomen tehnico-social a carui pregatire a avut nevoie de cateva decenii.
Acest ghid pentru Bitcoin va incepe prin a prezenta mai intai curentele sociale si tehnice care au dus la infiintarea sa. Examinarea acestor curenti este utila pentru a discuta trecutul, prezentul si viitorul Bitcoin.
Ideologia Bitcoin
Desi ar putea parea ciudat sa sugeram o ideologie Bitcoin – avand in vedere natura sa descentralizata – idee este ca baza de sprijin initiala a Bitcoin a constat in cea mai mare parte din indivizi cu experienta tehnologica, libertari si cripto-anarhisti. Intemeierea, inceputul si adoptarea Bitcoin in cadrul acestei comunitati au ajuns sa-i defineasca valorile, virtutile si designul fundamental.
Cand Satoshi si-a dezvaluit propunerea pentru Bitcoin, aceasta a atras interesul si critici intr-o mica masura, in randul unei comunitati online de nisa de criptografi si informaticieni. Multi dintre acesti indivizi au fost implicati in experimente digitale cu numerar in anii optzeci si nouazeci.
Pentru ei, Bitcoin a fost pur si simplu ultimul concept dintr-o lunga secventa de experimente in crearea sistemelor monetare care respectau libertatea si confidentialitatea individuala. Urmarind radacinile ideologice suficient de departe, se poate constata ca influenta formativa a sisitemului Bitcoin provine in mare parte din discursul care inconjoara doua comunitati particulare.
Extropienii
In 1988, un futurist numit Max More a expus filosofia „extropianismului” intr-o serie de principii scrise care detaliau un „cadru in evolutie de valori si standarde pentru imbunatatirea continua a conditiei umane” prin utilizarea tehnologiilor emergente, cum ar fi criogenia, inteligenta artificiala, robotica, memetica, inginerie genetica, calatorii in spatiu si multe altele.
Un individ extropian este cineva care construieste si testeaza in mod activ aceste sisteme pentru imbunatatirea umanitatii, in timp ce adera la o mentalitate strict rationalista nestingherita de dogmatism. Unul dintre conceptele de baza ale acestei comunitati este extinderea vietii prin utilizarea criogeniei, a incarcarii mintii (emulare a intregului creier) si a altor mijloace.
Aceasta ideologie transumanista a reunit o comunitate de oameni de stiinta si futuristi care au impartasit aceste idei pe primele forumuri online. De la sfarsitul anilor optzeci si pana la inceputul, chiar mijlocul anilor nouazeci, extropienii au realizat prototipuri pentru monede alternative, piete de idei, piete de predictie, sisteme de reputatie si alte experimente care au prefigurat o mare parte din spatiul criptografic actual. Un numar de pionieri in criptomonede au fost activi in comunitatea extropiana, inclusiv Nick Szabo si Hal Finney.
Cypherpunks
Un cypherpunk este orice persoana care sustine utilizarea pe scara larga a criptografiei puternice si a tehnologiilor de imbunatatire a confidentialitatii ca o cale pentru schimbari sociale si politice.
„Confidențialitatea este necesară pentru o societate deschisă în era electronică. […] Confidențialitatea este puterea de a ne dezvălui selectiv lumii.”
– Eric Hughes, „Manifestul unui Cypherpunk”
La fel ca extropienii, indivizii Cypherpunk au fost uniti de un accent comun asupra tehnologiei pentru a crea o lume mai buna. Subgenul ciberpunk al literaturii stiintifice prezinta adesea un viitor in care o clica secreta globala de corporatii stapaneste in mod eficient lumea prin sisteme de supraveghere omniprezente, protagonistii fiind adesea hackeri sau alte persoane care manevreaza prin aceasta societate distopica.
Acei oameni Cypherpunk au fost denumiti astfel pentru ca au vazut lucrarile autorilor John Brunner, William Gibson si Bruce Sterling ca scenarii plauzibile, avand in vedere tendintele in progresul sociopolitic si inovatia tehnologica. Ei credeau ca dezvoltarea retelelor globale de calculatoare mediata de guverne si corporatii va compromite in mod sistematic libertatea.
Cypherpunk erau o comunitate de criptografi, informaticieni si futuristi dedicata construirii sistemelor necesare asigurarii suveranitatii individuale in mijlocul unui potential stat de supraveghere.
Spre deosebire de extropieni, indivizii cypherpunk au pus accentul pe un anumit set de tehnologii in jurul retelelor de comunicatii criptate, inclusiv mesaje anonime si bani electronici. Multe dintre experimentele valutare digitale din anii 1990 si inceputul anilor 2000 au fost direct conduse de miscarea cypherpunk. Aceasta comunitate este solul din care a crescut Bitcoin.
Descendenta tehnica a Bitcoin
Cheia intelegerii Bitcoin este sa il percepem nu ca o inventie singulara, unica, ci ca pe o sinteza inteligenta a muncii anterioare care a reusit acolo unde eforturile din trecut au esuat. Satoshi a cautat sa construiasca o infrastructura financiara minimizata de incredere, care ar putea persista multi ani in viitor.
In loc sa construiasca o noua solutie in vid, el s-a bazat pe cercetarile anterioare in sisteme distribuite, criptografie financiara, securitate a retelei si multe altele. In primul rand, acest ghid va descrie tehnologia fundamentala a „cripto”. Apoi, va descrie cateva dintre experimentele digitale de numerar care au precedat si influentat sistemul de plata electronica Bitcoin.
Criptografia cu chei publice
Timp de secole, criptografia, sau tehnologia partajarii secrete, s-a bazat pe mai multe parti pentru a conveni asupra unei chei private partajate pentru decriptarea mesajelor. Aceasta este cunoscuta sub numele de criptare cu chei simetrice.
Aceasta metoda a intampinat in mod constant problema distributiei cheilor. Metodele anterioare includeau intalniri fata in fata sau utilizarea unui curier de incredere. Nu numai ca acest sistem a fost vulnerabil din mai multe puncte, dar a fost, de asemenea, imposibil de implementat la scara larga.
In anii 1970, a aparut o metoda alternativa de partajare secreta cunoscuta sub numele de criptare cu cheii asimetrice sau criptografie cu chei publice. In acest sistem, fiecare parte avea o pereche de chei publice si private. Daca Alice dorea sa ii trimita un mesaj sigur lui Bob, cripta mesajul cu cheia publica cunoscuta a lui Bob.
Bob va decripta apoi mesajul lui Alice cu propria sa cheie privata. In acest sistem, niciuna dintre parti nu trebuie sa convina in prealabil asupra unui secret comun. Alice poate, de asemenea, sa-si semneze digital mesajul catre Bob folosind cheia sa privata, permitandu-i lui Bob sau oricui altcineva care stie cheia sa publica sa verifice autenticitatea mesajului.
Aceasta combinatie de criptosisteme cu cheie publica si semnaturi digitale este tehnologia de baza a ceea ce acum se numeste in general „cripto” si a asigurat cu succes retelele de comunicatii si protocoalele care alcatuiesc internetul de zeci de ani. Este, de asemenea, un element cheie in sistemele digitale de numerar.
Razboaiele Crypto
Este important de retinut ca criptografia cu chei publice a fost descoperita aproape simultan in anii 1970 de catre sediul central al comunicatiilor guvernamentale din Regatul Unit si de doi cercetatori americani independenti, pe nume Whitfield Diffie si Martin Hellman. Guvernele nu aveau intentia de a oferi publicului acces la tehnologii de pastrare a confidentialitatii, cum ar fi criptografia cu chei publice, intrucat ar schimba fundamental echilibrul puterii.
Cand World Wide Web a sosit in anii nouazeci, creand o cerere exploziva de mesagerie online si comert electronic, guvernele au refuzat acceptarea adoptarii criptarii de catre mase, invocand ingrijorari legate de securitate si activitate criminala.
Cunoscuta neoficial ca Razboaiele Crypto, aceasta era a frictiunilor dintre puterile guvernamentale si antreprenorii si constructorii unei noi paradigme tehnologice rasuna in zilele noastre, in timp ce guvernele sunt fortate sa recunoasca aparitia unui sistem financiar fara frontiere, fara lider, anuntat de Bitcoin.
eCash
David Chaum este poate cea mai influenta persoana din spatiul criptomonedelor. Munca sa de pionierat in sistemele de moneda digitala dateaza din anii optzeci, cand internetul era inca in stadiile incipiente inainte de lansarea World Wide Web.
In 1981, Chaum a publicat o lucrare revolutionara, „Untraceable Electronic Mail, Return Addresses and Digital Pseudonym” – un document fundamental in domeniul confidentialitatii de pe internet care a dus direct la crearea unor protocoale de confidentialitate precum Tor. In 1982, Chaum a publicat “Blind Signatures for Untraceable Payments” („Semnaturi oarbe pentru plati care nu pot fi urmarite”), un document cheie care detaliaza un sistem de tranzactii anonim care ar inspira in mod direct viitoarele experimente valutare digitale.
Sistemul de plati eCash a fost incercarea lui Chaum de a aduce intimitatea, confidentialitatea numerarului fizic si a monedelor pe taramul digital odata cu aparitia serviciilor bancare electronice. In 1989, Chaum a fondat DigiCash. Cu sediul in Amsterdam, Chaum si echipa sa au construit protocolul eCash. De-a lungul celei de-a doua jumatati a anilor nouazeci, Chaum s-a straduit sa obtina suficiente parteneriate cu comercianti si banci pentru a sustine proiectul si a ajuns sa declare faliment in 1998.
Desi proiectul nu a durat, eCash a deschis noi trasee in spatiul valutar digital. Desi nu este o moneda digitala nativa precum Bitcoin, eCash a prefigurat ceea ce a devenit acum cunoscut sub numele de monedele digitale ale bancii centrale sau CBDC si stablecoins (monede stabile) – active digitale sustinute de rezerve si emise de o terta parte de incredere, cum ar fi o banca sau o corporatie.
E-gold
Fondat de Douglas Jackson si Barry Downey in 1996, E-gold a fost un sistem valutar digital sustinut de rezervele de aur din seifurile din Londra si Dubai. Denominat (exprimat) in grame, E-gold a furnizat un sistem alternativ de plati online capabil de transfer rapid, fara frontiere de valoare, dar proiectul s-a confruntat cu probleme juridice si sistemice semnificative.
Economia E-gold era realizata prin intermediul unui server central intretinut de o singura companie, care producea un singur punct de esec sau intrerupere in cazul unei dispute intre operatori sau a inchiderii / confiscarii de catre autoritati.
Sistemul E-gold initial nu avea multe restrictii in ceea ce priveste crearea contului, ceea ce a dus la utilizarea monedei in diferite activitati infractionale. Desi Jackson si echipa au depus eforturi pentru a contracara utilizarea in scopuri criminale a monedei E-gold, acestia au fost in cele din urma gasiti vinovati de conducerea unei intreprinderi de transfer de bani fara licenta, iar intreprinderea a fost inchisa.
In timp ce eCash era un sistem electronic monetar criptografic implementat in coordonare cu sistemul bancar vechi, E-gold functiona ca un sistem financiar paralel construit in intregime fara recunoasterea sau aportul autoritatilor de reglementare. In acest timp, guvernul Statelor Unite a avut grija ca publicul sa aiba acces la criptografia cu chei publice si la mijloacele de a-si cripta prezenta pe internet. Investitii precum E-gold au adus astfel de ingrijorari asupra faptului ca tranzactioneaza prin retelele de comunicatii.
O mare parte a frictiunilor de reglementare in jurul monedelor digitale alternative care au aparut in acest timp au persistat pana in prezent.
Numerar digital peer-to-peer: editia Cypherpunk
In timp ce sistemele de monede digitale anterioare au influentat in proiectarea numerarului electronic, constructorii nu au fost implicati direct in comunitatea respectiva. Chaum, de exemplu, nu a subscris in mod special ideologiei cypherpunk.
Urmatoarele experimente digitale de numerar, insa, au fost concepute de membri activi ai acestei comunitati si pot fi vazute ca precursori directi ai Bitcoin. Fie direct, fie indirect, aceste propuneri si implementari au influentat inventia Bitcoin de catre Satoshi.
Hashcash
In 1992, cercetatorii IBM Cynthia Dwork si Moni Naor explorau metode pentru combaterea atacurilor Sybil, a atacurilor cibernetice si a mesajelor spam pe serviciile de internet in crestere, cum ar fi e-mailul. In lucrarea lor „Pricing via Processing or Combatting Junk Mail”, cei doi au propus un sistem in care expeditorul unui e-mail efectueaza o cantitate de munca de calcul pentru a rezolva un puzzle criptografic.
Expeditorul va atasa apoi dovada solutiei la e-mail: o dovada a muncii sau PoW. In timp ce costul de calcul al acestui proces a fost destul de banal, ar fi suficient pentru a inhiba in mod eficient spamul. Sistemul ar avea, de asemenea, o „trapa” care ar permite unei autoritati centrale sa rezolve instantaneu puzzle-ul fara a cheltui lucruri.
In 1997, Adam Back, in varsta de 26 de ani, absolvent si activ cypherpunk, a intrat pe lista de difuzare cypherpunk si a propus un sistem similar numit Hashcash. In acest sistem, nu exista o functie trapdoor, autoritate centrala sau accent pe puzzle-uri criptografice. In schimb, procesul s-a centrat in jurul hashingului.
Hashing (functiile hash) este procesul de transformare a oricarei date de orice dimensiune intr-un sir aleatoriu de caractere de lungime prestabilita. Cea mai mica modificare a datelor de baza ar avea ca rezultat un hash complet diferit, permitand verificarea usoara a datelor. De exemplu, un hash SHA-256 al expresiei „Ce este Bitcoin?” produce urmatorul numar hexazecimal:
In sistemul de proba a muncii Hashcash, un expeditor ar amesteca in mod repetat metadatele e-mailului – cum ar fi adresa expeditorului, adresa destinatarului, ora mesajului etc. – impreuna cu un numar aleatoriu numit „nonce” pana cand hash-ul rezultat incepe cu un numar predeterminat de zero biti.
Deoarece expeditorul nu poate cunoaste hash-ul corect imediat, trebuie apoi sa amestece in mod repetat metadatele e-mailului utilizand o alta optiune pana cand se gaseste o combinatie valida. Similar sistemului Dwork si sistemului Naor, acest proces necesita resurse de calcul, generand o dovada a muncii.
Dupa cum indica si numele, anti-spam nu a fost singurul caz de utilizare pe care Back l-a avut in vedere pentru Hashcash. Cu toate acestea, token-uri generate de algoritmul folosit pentru Proof of Work au fost inutile destinatarului si nu au putut fi transferate, facandu-le ineficiente ca numerar digital. Moneda ar fi fost, de asemenea, supusa hiperinflatiei, deoarece viteza de calcul din ce in ce mai imbunatatita a noilor masini facea generarea de dovezi din ce in ce mai usoara. Cu toate acestea, Hashcash-ul lui Back ar inspira aplicarea in continuare a dovezii muncii in doua sisteme de numerar digitale propuse si precursori ai Bitcoin: B-money si Bit Gold.
B-money
In 1998, cypherpunk-ul activ Wei Dai a propus B-money, un sistem financiar peer-to-peer, sau P2P, pentru desfasurarea comertului online in afara sistemului financiar mostenit controlat de intretinatori de intreprinderi si reglementat de guverne. Sistemul permitea crearea de moneda digitala si adoptarea si executarea contractelor completate cu un sistem de arbitraj pentru solutionarea litigiilor. Postarea lui Dai consta din doua propuneri.
Prima propunere a lui Dai a eliminat controlul singular al autoritatii centrale asupra unei baze de date tranzactionale si l-a inlocuit cu un sistem de registru partajat intre o retea de parteneri pseudonimi reprezentati ca adrese cu cheie publica. Pentru a bate o moneda digitala, un nod ar trebui sa rezolve o problema de calcul si sa transmita solutia catre retea (o dovada a muncii) intr-o licitatie multifazica. Numarul activelor emise va fi determinat de costul efortului de calcul intreprins in legatura cu un cos de marfuri standard.
Daca Alice dorea sa tranzactioneze cu Bob, transmitea o tranzactie catre intreaga retea care include un pachet de informatii care contine suma si adresa cheii publice a lui Bob. Cu toate acestea, Dai si-a dat seama ca aceasta propunere initiala nu a rezolvat problema dublei cheltuieli, deoarece ar fi posibil ca Alice sa cheltuiasca simultan aceleasi active cu Bob si Carol.
In a doua sa propunere, Dai a sugerat ca, in loc ca toata lumea sa aiba o copie a registrului, un subset special de parteneri, numit „servere”, ar mentine un registru partajat in timp ce utilizatorii obisnuiti verificau pur si simplu ca tranzactiile erau procesate de server.
Pentru a asigura increderea si a preveni coluziunea, serverele depuneau o anumita suma de bani intr-un cont special, care ar fi fost folosit ca amenda sau recompensa in caz de comportament rau intentionat, similar sistemelor de dovada a mizei in alte blockchainuri.
Propunerea lui Dai pentru B-money nu a fost niciodata pusa in aplicare in niciun fel, totusi ceea ce frapeaza este cat de asemanatoare a fost cu Bitcoin, in special cu utilizarea registrului comun si a monedei digitale bazate pe PoW. Cu toate acestea, principala diferenta a fost ca moneda B-money era legata de o anumita valoare a marfurilor, facandu-l un model timpuriu pentru ceea ce acum am numi o moneda stabila.
Bit Gold
Fost membru activ atat al comunitatii extropiene, cat si al comunitatii cypherpunk, Szabo este una dintre cele mai influente figuri in dezvoltarea criptomonedelor si a tehnologiei blockchain. El este un polimat care oscileaza intre discipline, de la informatica si criptografie la drept.
Steaua Nordica a lui Szabo reprezinta viziunea crearii unei societati economice libere in afara controlului corporatiilor si statelor nationale. In 1994, el a propus contracte inteligente – in esenta, contracte digitale executate si aplicate prin cod mai degraba decat prin lege jurisdictionala – ca un element fundamental al comertului electronic fara frontiere.
Ulterior si-a dat seama ca lipseste un element cheie: o moneda digitala nativa care ar putea circula prin aceste contracte. Dupa ce a asistat la o serie de experimente cu numerar digital, se confrunta cu obstacol dupa obstacol (si chiar a lucrat un timp la DigiCash-ul lui Chaum), Szabo a decis sa lucreze la o noua propunere care ar putea avea succes acolo unde eforturile din trecut au esuat.
Studiind istoria banilor, Szabo a identificat banii marfa, cum ar fi lingouri de aur, ca o baza conceptuala puternica pentru o noua moneda a internetului. Acesti bani noi trebuiau sa fie digitali, putini, incredibil de costisitori pentru a se forja si sa nu se bazeze pe terti de incredere pentru a-i asigura si a le da valoare – un aur digital, intr-un anumit sens. Propunerea sa: Bit Gold.
Bit Gold functioneaza similar cu Hashcash si, in special, cu B-money, in sensul ca foloseste un lant acumulator de dovezi de lucru bazate pe hash, care este marcat periodic si publicat intr-o retea de servere. Emiterea si proprietatea Bit Gold sunt inregistrate intr-un registru distribuit al titlurilor de proprietate – practic, un protocol care permite guvernarea anumitor clase de proprietati utilizand un sistem de vot pe baza de cvorum.
Atunci cand Bit Gold scadea ca moneda, a fost lipsa de fungibilitate – adica, atunci cand fiecare unitate individuala este interschimbabila pentru o unitate identica pentru aceeasi valoare. Acest lucru este esential pentru orice forma de moneda viabila. Deoarece costul unui Bit Gold este legat de costul de calcul al dovezii de lucru intr-un moment specific din timp si deoarece costul calculului ar scadea cu masini mai bune, o unitate de Bit Gold minatain 2015 ar valora mai putin decat o unitate de Bit Gold minata in 2005.
Szabo a propus un set de solutii construite deasupra unui blockchain public pentru a-i extinde scalabilitatea si eficienta, set care implica o banca sigura, de incredere si audibila, care ar putea urmari emiterea Bit Gold in timp, ambaland continuu token-urile dovezii de lucru in unitati egale de valoare, creand un mediu stabil de schimb. Cu toate acestea, sistemul ar fi susceptibil de atacuri Sybil care ar putea provoca o divizare in retea. Szabo a crezut ca orice posibila impartire a retelei ar putea fi remediata prin participantii cinstiti care isi continua propriul sistem si ca utilizatorii ar fi in mod natural de partea lor prin consens social.
Szabo se pregatea sa puna in aplicare in cele din urma Bit Gold cu putin timp inainte ca Satoshi sa publice proiectul pentru Bitcoin in 2008. Dupa lansarea Bitcoin, a abandonat proiectul Bit Gold, crezand ca Bitcoin a rezolvat inteligent neajunsurile Bit Gold si experimentele monetare digitale anterioare prin sintetizarea incercarilor anterioare intr-un sistem care a functionat pur si simplu.
Aceste doua experimente monetare au fost cruciale pentru inventarea Bitcoin. Intr-o postare pe forum Bitcointalk din 2010, Satoshi a declarat: „Bitcoin este o implementare a propunerii referitoare la B-money a lui Wei Dai […] din 1998 si a propunerii Bitgold a lui Nick Szabo.”
Nasterea Bitcoin
In timp ce carti si podcast-uri intregi au tratat istoria Bitcoin in detaliu, in scopul acestui ghid vor fi trecute in revista doar momentele de referinta din istoria Bitcoin iar semnificatia lor in povestea in ascensiune a criptomonedelor va fi dezvaluita.
Geneza
Dupa ce Satoshi si-a publicat propunerea de opt pagini pentru un nou sistem monetar digital pe o lista de discutii, au deschis proiectul la discutii si dezbateri din partea unui grup online de criptografi, informaticieni si veterani in numerar digital. In timp ce Satoshi a scris o mare parte din baza de coduri Bitcoin inainte de a publica cartea alba, a deschis-o spre examinarea publicului in randul unei comunitati online de parteneri.
Inca din primele zile, Bitcoin a fost un proiect software open source construit si intretinut de o comunitate de dezvoltatori si entuziasti. Pe 8 noiembrie 2008, Bitcoin a fost inregistrat pe platforma open-source de dezvoltare software SourceForge. Acesta a fost momentul in care Bitcoin a devenit un proiect de echipa.
Pe 3 ianuarie 2009, blocul de geneza (sau blocul zero) pentru Bitcoin a fost exploatat de Satoshi (timp de sapte zile). In aceasta tranzactie initiala, denumita si tranzactie de generatie sau „coinbase”, Satoshi a inclus urmatorul mesaj, devenit celebru:
„The Times 03/Ian/2009 Guvernator la limita unui al doilea plan de salvare al băncilor.”
Acest mesaj a fost un semnal clar al intentiilor Bitcoin. Pe masura ce lumea se confrunta cu cea mai mare criza financiara de la Marea Depresiune, s-a nascut o noua viziune pentru un sistem monetar separat de stat.
La 12 ianuarie 2009, prima tranzactie Bitcoin postgeneza a avut loc intre Satoshi si activistul criptografic Finney din blocul 170. De asemenea, Finney ar fi fost prima persoana care a exploatat Bitcoin alaturi de Satoshi dupa lansarea retelei.
Bitcoin si ziua de Pizza
Prima utilizare inregistrata a Bitcoin in schimbul unui bun sau serviciu a avut loc pe 22 mai 2010, cand programatorul Floridian Laszlo Hanyecz s-a oferit sa plateasca 10.000 BTC pentru pizza. Cursul initial de schimb pentru Bitcoin a fost stabilit doar cu cateva luni inainte. Pretul celor doua pizza mari Papa John era estimat la aproximativ 25 USD in momentul achizitiei.
Incepand din martie 2021, aceste doua pizza ar depasi acum valoarea de 500 de milioane de dolari. In timp ce multi comentatori glumesc despre tranzactia lui Hanyecz in retrospectiva, este important de mentionat ca, desi luase nastere la acea vreme, reteaua Bitcoin dadea deja semne de un mare potential.
In discursul despre cazul de utilizare al Bitcoin ca mijloc de schimb, faimoasa tranzactie a lui Hanyecz este adesea prezentata ca un exemplu al modului in care gama incredibila din istoria preturilor Bitcoin pare sa contravina utilizarii sale ca moneda eficienta.
Cu o oferta limitata plafonata la 21 de milioane, este posibil ca oamenii sa nu doreasca sa o foloseasca ca numerar, ci mai degraba ca investitie pe termen lung – catre „HODL”, in limbajul industriei. Cu toate acestea, achizitia de pionierat a lui Hanyecz a dovedit ca Bitcoin ar putea fi, de fapt, utilizat ca sistem digital de tranzactii P2P.
Goana dupa BTC: Nasterea industriei miniere
In primele zile ale economiei Bitcoin, modul in care oamenii participau la retea si obtineau Bitcoin era prin procesul minier. Mineritul este procesul prin care reteaua valideaza in mod continuu tranzactiile difuzate si le inregistreaza in registrul distribuit sub forma de „blocuri” legate de date ale tranzactiilor, producand un istoric criptografic sigur si verificabil al tranzactiilor in timp.
Reteaua Bitcoin este proiectata astfel incat minerii sa fie recompensati pentru asigurarea disponibilitatii retelei prin recompense bloc emise in Bitcoin. Acest lucru serveste si ca proces de batere pentru moneda Bitcoin.
Pe 27 noiembrie 2010, s-a lansat Slush Pool. Cea mai veche piscina miniera din industria Bitcoin, Slush Pool a oferit potentialilor mineri un mijloc de a pune in comun resursele de calcul pentru a exploata Bitcoin si de a imparti recompensele bloc proportionale cu munca depusa. Acest lucru le-a permis indivizilor lipsiti de putere CPU abundenta sa participe colectiv la operatiunile retelei si sa castige Bitcoin in acest proces.
De atunci, industria miniera a devenit mai putin o industrie la scara mica si mai mult o operatiune de afaceri la scara larga, consumatoare de energie, cu un numar relativ mic de companii care produc majoritatea puterii de hashing. In timp ce domeniul de aplicare al exploatarii criptomonedelor s-a schimbat considerabil odata cu aparitia multor alte criptomonede, Slush Pool a marcat o etapa importanta in istoria si maturizarea retelei Bitcoin.
Drumul matasii
„Drumul Matasii ar fi trebuit sa ofere oamenilor libertatea de a face propriile alegeri.” – Ross Ulbricht
Nici o istorie a Bitcoin nu ar fi completa fara un capitol despre Silk Road. Lansat in februarie 2011 de Ross Ulbricht, care folosea pseudonimul „Dread Pirate Roberts” (dupa un personaj din filmul “File de povete”), Silk Road era o piata online darknet accesibila numai prin intermediul serviciului de navigare anonim Tor, cu Bitcoin ca aluta.
Site-ul a fost conceput ca un bazar gratuit, deschis, unde oamenii puteau tranzactiona liber intre ei in afara constrangerilor reglementarii. Pe langa faptul ca era o piata, site-ul beneficia si de un forum in care utilizatorii puteau discuta despre libertarianism, cripto-anarhism si alte opinii disidente. Site-ul prezenta, de asemenea, un sistem de reputatie in plus fata de un sistem de escrow (un acord contractual in cadrul caruia o terta parte primeste si deconteaza bani sau proprietati pentru primele parti care tranzactioneaza) automatizat pentru a reduce frauda.
Dupa ce site-ul a devenit un refugiu pentru comertul ilegal de droguri si alte tipuri de comert penal, autoritatile federale de aplicare a legii au inceput sa investigheze operatiunile sale, culminand cu arestarea lui Ulbricht pe 2 octombrie 2013. Acum executa mai multe condamnari pe viata, fara posibilitate de eliberare conditionata .
Silk Road este un moment cheie in istoria Bitcoin. Naratiunea Bitcoin ca moneda de alegere pentru activitatile infractionale provine din cazuri precum piata infama. Ceea ce a fost conceput ca o expresie a idealismului libertarian in jurul libertatii personale si al pietelor libere a devenit cea mai legendara piata neagra din era moderna.
Este important sa retineti ca Serviciul Marshals din Statele Unite a scos la licitatie aproape 30.000 BTC care au fost confiscate in timpul arestarii lui Ulbricht, ceea ce confera in sine credinta legalitatii de baza a Bitcoin. In ciuda schimbarii intunecate din povestea Silk Road, piata a prezentat capacitatea Bitcoin de a facilita comertul cu P2P pe o piata deschisa.
Din pacate, bunurile si serviciile legale disponibile pe Drumul Matasii – de la arta, pana la imbracaminte, pana la artizanat manual – cuprindeau un volum mult mai mic de activitate a pietei. Dupa cum a spus odata autorul de science-fiction si vizionarul ciberpunk, Gibson: „Strada isi gaseste propriile utilizari pentru lucruri”.
Plecarea lui Satoshi
Pe 26 aprilie 2011, Satoshi a parasit proiectul Bitcoin, predand fraiele dezvoltarii lui Gavin Andresen si comunitatii open-source. Pana in acest moment, dezvoltarea Bitcoin a fost practic condusa de Satoshi, oricine ar fi fost ei.
Retospectiv, anonimatul inventatorului a fost esenta succesului si persistentei proiectului Bitcoin. Avand in vedere ca agentiile de aplicare a legii au reprimat utilizarile nefaste ale criptomonedelor in anii care au urmat, ar fi fost firesc ca Satoshi sa fi fost identificat irefutabil, creatorii unui sistem monetar alternativ fara frontiere, fara permisiuni, care pastreaza confidentialitatea, ar fi primit o sentinta nu diferita de cea a lui Ulbricht.
Faptul ca Satoshi s-a indepartat de proiect, a fost esential pentru ca Bitcoin sa ramana fidel fundamentului sau ca un sistem financiar descentralizat, rezilient, minimizat de incredere.
WikiLeaks si bani rezistenti la cenzura
Fondat in 2006 de Julian Assange – un cypherpunk activ – Platforma de whistleblowing (raporteaza neregularitati) WikiLeaks a dezvoltat o relatie tensionata cu organele de conducere si agentiile prescurtate din intreaga lume, dupa ce a pierdut documente clasificate referitoare la operatiunile clandestine ale guvernelor si corporatiilor.
Pe 14 iunie 2011, WikiLeaks a inceput sa accepte donatii in Bitcoin dupa ce PayPal a inghetat conturile nonprofit si platile suspendate Visa si Mastercard. Avea sens: WikiLeaks a cautat sa fie un exemplu de neclintit al angajamentului Fourth Estate fata de adevar, pe fondul cenzurii si presiunii exercitate de puteri, iar Bitcoin a oferit un sistem global, fara frontiere, rezistent la cenzura, pentru a completa aceste eforturi.
In special, Satoshi si-a exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea Bitcoin pe WikiLeaks. “Ar fi fost frumos sa atragem aceasta atentie in orice alt context”, au spus ei intr-o postare din 2010. „WikiLeaks a lovit cuibul de viespi si roiul se indreapta spre noi”. Cu alte cuvinte s-a creat o situatie conflictuala.
Unirea acestor doua entitati a consolidat identitatea Bitcoin ca o tehnologie a disidentei in ochii publicului. Arestarea lui Assange din 11 aprilie 2019 a evidentiat si mai mult vulnerabilitatile unei persoane publice in fruntea unei miscari, oricat de gresite ar fi acestea. Luat in arest la Londra in 2019, extradarea lui Assange din SUA inca nu se concretizase pana la inceputul anului 2021.
Ridicarea si prabusirea Muntelui Gox
Lansat in iulie 2010 de catre dezvoltatorul de software P2P Jed McCaleb inainte de a fi vandut catre Mark Karpelès, Magic: The Gathering Online eXchange, mai cunoscut sub numele de Mt. Gox, a devenit cel mai mare schimb de Bitcoin din lume, facilitand aproximativ 70% din tranzactiile retelei la apogeul sau din 2013 pana in 2014.
Pe 7 februarie 2014, schimbul a oprit toate retragerile in urma unei incalcari a securitatii. Mai tarziu in acea luna, Mt. Gox nu mai era conectat, cu 744.408 Bitcoin furati de hackeri – in valoare de aproximativ 43 miliarde de dolari in martie 2021. Exista eforturi de a compensa utilizatorii Mt. Gox pentru pierderea Bitcoin-ului lor, dar povestea inca nu s-a incheiat. Unii oameni care si-au vazut activele disparand prin calamitatea Mt. Gox au depus cereri de rambursare pentru a obtine fonduri inapoi, dar astfel de plati au inregistrat mai multe esecuri.
Caderea bursei de odinioara din cauza unei incalcari a securitatii a devenit un dezastru Tacoma Narrows Bridge pentru industria cripto, subliniind riscurile sistemice din jurul custodiei centralizate a activelor cripto. Intr-un anumit sens, este o poveste de avertizare pentru cei care participa la economia criptografica. Ai incredere in ceilalti pentru a-ti asigura bunurile sau ai incredere in tine?
Pentru antreprenorii si constructorii din acest spatiu, a devenit un exemplu al consideratiilor si riscurilor de a crea servicii si infrastructura in jurul unui activ valoros care este in sine descentralizat.
New York BitLicense si regulamentul cripto
Tehnologia si adoptarea ei rareori se potrivesc cu ritmul reglementarii. Antreprenorii si constructorii de tehnologii emergente se confrunta adesea cu neintelegeri cu autoritatile de reglementare daca exista o anumita ambiguitate in ceea ce priveste aplicarea cadrelor vechi in cadrul noii paradigme.
In cazul criptomonedelor – in care bunul de pret este pseudonim, irecuzibil si functioneaza sub un set fundamental de reguli in afara oricarui control suveran – ciocnirea dintre vechi si nou este inevitabila. Intre inchiderea pietei Silk Road si prabusirea Muntelui Gox, autoritatile de stat de reglementare au inceput sa implementeze reglementari specifice pentru intreprinderile care se ocupa cu activele criptografice in orice capacitate administrativa.
La 17 iulie 2014, Departamentul Serviciilor Financiare din New York a propus „BitLicense”, o licenta de afaceri care impune restrictii stricte intreprinderilor cu moneda digitala care opereaza in statul New York, care ofera servicii de custodie, schimb si / sau transmisie pentru clienti.
Autorizata de primul inspector al serviciilor financiare din New York, Benjamin Lawsky, licenta a fost puternic criticata de industrie pentru cerintele sale inhibitive si costisitoare, deoarece costurile ridicate ale achizitionarii licentei ar face imposibil ca intreprinderile mici si mijlocii sa ramana conforme. Cand BitLicense a intrat in vigoare pe 8 august 2015, 10 companii de criptomonede remarcabile au parasit New York-ul in ceea ce New York Business Journal a numit „Great Bitcoin Exodus” (Marele eod Bitcoin).
In timp ce NYDFS intentioneaza in prezent sa revizuiasca BitLicense, cadrul de reglementare a stabilit un precedent pentru modul in care autoritatile de la nivel de stat si federal pot alege sa cultive sau sa inhibe inovatia comerciala si tehnologica. In 2020, NYDFS a introdus BitLicense conditionat – o varianta a cadrului sau standard pentru reglementarea cripto. PayPal a inceput sa ofere active criptografice, inclusiv Bitcoin, pe platforma sa in acelasi an in baza unui BitLicense conditionat.
Inca de la infiintare, peisajul de reglementare din SUA pentru intreprinderile criptografice a devenit o problema de la stat la stat, cu o lipsa omniprezenta de claritate pana in prezent. Desi reglementarea industriei criptografice a avut din punct de vedere istoric zonele sale gri, o serie de organisme de reglementare din SUA au prezentat diverse actiuni si aplicari. Printre acestea se numara: represiunea Comisiei pentru Bursa si Valori Mobiliare asupra ofertelor initiale de monede dupa 2017 si aprobarea de catre Oficiul controlorului valutei a bancilor nationale din SUA de a oferi servicii de custodie a activelor digitale in 2020.
In ceea ce priveste reglementarea mai localizata a SUA, legile criptografice de stat pot varia, rezultand in diferite platforme americane care deschid disponibilitatea pentru clientii din unele state inainte de altele, asa cum este Binance.US, de exemplu. Wyoming, in special, s-a pozitionat ca o regiune in sprijinul cresterii industriei cripto si blockchain la mai multe niveluri.
Reteaua Lightning
Pentru ca un sistem alternativ de numerar digital sa concureze cu furnizorii de plati globali consacrati, cum ar fi Visa sau Mastercard, acesta trebuie sa fie capabil sa gestioneze numeroasele tranzactii de zi cu zi care fac parte din viata noastra. Bitcoin, in iteratia actuala, nu este inca echipat pentru a gestiona mii de tranzactii pe secunda pe blockchain-ul sau de baza pe care le poate face Visa, asa ca atunci cand dezvoltatorii si constructorii din spatiu au inceput sa dezbata din ce in ce mai mult scalabilitatea Bitcoin, o multitudine de solutii de scalare au fost propuse.
Pe 14 ianuarie 2016, Joseph Poon si Thaddeus Dryja au lansat o carte alba care detaliaza Reteaua Lightning, o solutie pentru Bitcoin in care tranzactiile ar putea avea loc pe canale de plata in afara lantului pentru a fi ulterior decontate si verificate criptografic in lant . Acest lucru ar reduce incarcarea tranzactiilor pe blockchain-ul de baza, permitand in acelasi timp tranzactii mai rapide si mai ieftine. Sistemul este activ pe reteaua principala a Bitcoin din martie 2018 si a continuat sa se maturizeze ca o infrastructura cheie Bitcoin.
Reteaua Lightning faciliteaza „platile instantanee”, care sunt „plati de tip blockchain rapid, fara a va face griji cu privire la timpii de confirmare a blocurilor”, asa cum este descrisa de site-ul sau web. Bitcoin, cu toate acestea, a preluat mai mult un rol de magazin de valoare, spre deosebire de functionarea ca moneda tranzactionala, astfel incat viteza si costurile tranzactiilor au devenit, cu siguranta, mai putin importante.
Principalul blockchain al Bitcoin pare sa functioneze in mod adecvat in tandem cu achizitii mari, daca actioneaza intr-un rol de magazin de valoare, dupa cum reiese din achizitionarea unora dintre echipamentele de business intelligence al MicroStrategy. In septembrie 2020, Michael Saylor, CEO MicroStrategy, a detaliat modul in care firma a cumparat 38.250 Bitcoin, folosind principalul blockchain al activului in acest proces. Cu toate acestea, compania a trimis doar 18 tranzactii pe blockchain-ul Bitcoin, efectuand 78.388 de manevre in afara lantului sau nativ.
Razboaiele de scalare Bitcoin
In timp ce reteaua Lightning este o solutie tehnica care ar putea facilita teoretic tranzactiile Bitcoin de inalta frecventa, exista inca notiunea de a scala principalul blockchain Bitcoin pe masura ce reteaua continua sa creasca. Intre 2016 si 2017, actionarii retelei Bitcoin – minerii, dezvoltatorii si companiile care se bazeaza pe aceasta – au fost implicati intr-o dezbatere tensionata in jurul diverselor rute catre scalabilitate.
Desi o explorare completa a Razboaielor de scalare Bitcoin, asa cum au fost denumite, depaseste sfera acestui ghid, dezbaterea poate fi redusa la doua concepte: dimensiunea blocului Bitcoin si distributia puterii in retea.
Sustinatorii cresterii dimensiunii blocului blockchain-ului Bitcoin credeau ca cresterea numarului de tranzactii care pot fi validate intr-un bloc ar putea creste capacitatea totala de tranzactie a retelei. Criticii au contracarat ideea, spunand ca cresterea dimensiunii blocurilor va creste considerabil dimensiunea datelor din intreaga retea, va impovara minerii cu cerinte de calcul si mai mari, va inhiba jucatorii mai mici de la exploatarea eficienta a Bitcoin si centralizeaza puterea printre monopolurile miniere stabilite.
La doua mese rotunde, fara public, intre partile interesate din industrie, cunoscute sub numele de Acordul de la Hong Kong si Acordul de la New York, s-a stabilit un consens pentru calea de urmat. Cu toate acestea, la 1 august 2017, reteaua Bitcoin s-a bifurcat pe masura ce sustinatorii blocurilor mari au implementat modificari ale bazei de cod si au inceput sa exploateze un nou lant, numit acum Bitcoin Cash (BCH).
Dezbaterea la scara a scos la iveala provocarea unei retele descentralizate in realizarea consensului in ceea ce priveste actualizarile critice ale protocolului atunci cand este in joc atat de multa valoare. Odata cu absenta lui Satoshi, a fost doar o chestiune de timp pana cand partile interesate se vor imparti pe foaia de parcurs pentru dezvoltarea Bitcoin.
Dupa ce Bitcoin s-a ramificat in BTC si BCH in 2017, au aparut mai multe parti dure ale Bitcoin, inclusiv Bitcoin Gold (BTG) la sfarsitul anului 2017. La sfarsitul anului 2018, Bitcoin Cash in sine s-a ramificat si in BCH si Bitcoin SV (BSV).
In timp ce standardul pentru dezvoltarea de proiecte software open-source a fost sistemul de propuneri de Cerere de comentarii care ne-a adus internetul, procesul este si mai complicat atunci cand software-ul in cauza faciliteaza direct un sistem monetar global.