Cuprins
- Ce este SEO semantic?
- Semantica clasamentelor
- Impactul de afacere al SEO
- Indicatori de varf si de intarziere
- KPI (indicatori cheie de performanta) care contribuie la schimbari semnificative
- Ce instrumente de urmarire sunt cele mai bune?
- Nu te implica, nu te lasa prins
Dupa ce Google a introdus algoritmul Hummingbird in 2013, acesta a semnalat inceputul sfarsitului procesului de SEO traditional. De atunci, formele rudimentare de SEO bazate pe cuvinte cheie sunt pe cale de disparitie. SEO incepe sa fie mai mult despre relevanta decat despre cuvinte cheie.
Problema este ca, chiar si atunci cand ne schimbam abordarea fata de acest model si obtinem rezultate remarcabile, multi oameni se concentreaza inca pe cuvintele cheie in modul in care isi masoara performanta SEO. Mai precis, se concentreaza doar pe pozitia acelor cuvinte cheie in clasamentul rezultatelor cautarii.
Aceasta abordare, desi este inca valabila, este mioapa.
Este posibil ca SEO sa se fi schimbat, dar consideram inca pozitia in clasamentul rezultatelor cautarii ca fiind cea mai importanta valoare sau metrica. Nu ar trebui sa fie singura – nici principala, de altfel. Clasamentele singure nu arata imaginea completa si exista modalitati mult mai bune de a masura cat de eficiente sunt eforturile SEO.
Ce este SEO semantic?
„Creati continut de calitate” a fost mantra Google timp de mai multi ani. Dar acest lucru a transformat SEO intr-un proces dificil, de etchlibru, care necesita o atentie considerabila; astfel, incercam sa scriem atat pentru motoarele de cautare, cat si pentru utilizatori. Am incerca sa presaram suficiente cuvinte cheie in intregul continut, dar nu prea multe, pentru a nu scadea calitatea continutului.
Din fericire, motoarele de cautare au devenit mai sofisticate. Intr-un efort de a oferi rezultate mai relevante, algoritmii lor s-au imbunatatit pana la punctul in care pot procesa si intelege limbajul uman. Deci, acum, ele masoara relevanta nu prin cuvinte cheie sau densitatea cuvintelor cheie, ci pe actualitate, intentie si semnificatie.
Internetul este actual. Cautam, consumam informatii si cream continut in jurul subiectelor. Relatiile dintre site-uri, pagini si continut sunt de actualitate. Ne bazam valoarea si relevanta unui continut pe actualitatea acestuia.
Este esential sa le oferim utilizatorilor ceea ce cauta, dar la fel de important este a intelege de ce cauta. Pentru ca, daca stim nu numai ce cauta, ci si de ce, atunci putem crea continut care sa raspunda cu adevarat nevoilor lor.
Aici intra in scena „SEO semantic”. Este vorba despre semnificatia mai larga a ceea ce cauta oamenii si despre intentia cautatorului. Cu alte cuvinte, este vorba de potrivirea sensului interogarii si nu doar a cuvintelor.
Sa ne gandim la urmatorul aspect: daca vom cauta „masina”, inseamna ca „automobil” si „vehicul” ar trebui ignorate? Dar diferitele marci si modele? Dar intentia din spatele cautarii: este aceea de a cumpara o masina? De a inchiria o masina? De a vinde o masina? De a obtine indicatii de condus?
Deci, are sens cand spunem ca actualitatea este la fel de importanta ca si cuvintele cheie, daca nu chiar mai mult, si sa luam in considerare relatiile semantice dintre cuvinte cheie (cum ar fi subiectele mama (principale), subtopicuri si subiecte interconectate. Aceasta relatie inseamna mai mult decat sinonime, variatii, greseli de ortografie sau alternative – desi SEO semantic le poate include.
SEO din ziua de astazi este mai putin despre utilizarea cuvintelor cheie care, speram, vor atrage vizitatori. Este despre a raspunde la intrebarile pe care oamenii le pun si despre a face o treaba mai buna decat concurenta. Continutul care este cel mai competent in a raspunde la aceste intrebari cat mai specific si detaliat posibil va fi mai vizibil pe motoarele de cautare.
Asta inseamna SEO semantic.
Semantica (ranking-urilor) clasamentelor
Dezavantajele concentrarii asupra cuvintelor cheie sunt multe. Nu reusim sa luam in considerare o mare parte din traficul potential dedicat subiectului si nu doar de cuvantul cheie. Cand un cuvant cheie scade in clasament, aceeasi pagina ar putea fi bine clasata pentru multi altii.
Dupa cum se spune, ocolim lucrurile cu adevarat importante pentru a pune pret pe cele banale . Mai important, ne limitam in modul in care masuram succesul. Modul in care definim, urmarim si raportam eforturile noastre de SEO se realizeaza adesea prin clasarea cuvintelor cheie.
Are sens. La urma urmei, cu cat sunt mai bune pozitiile in rezultatele rezultatele cautarii, cu atat SEO este mai bun. Corect? Desi acest lucru poate fi adevarat, clasamentele nu sunt si nu ar trebui sa fie niciodata singurul criteriu. Daca este, riscam sa ignoram imaginea de ansamblu si chiar sa ajungem la concluzii gresite.
De exemplu, atunci cand majoritatea oamenilor coboara in clasament, tind sa se concentreze asupra pierderilor. Inclinarea implicita este optimizarea si completarea continutului cu mai multe aceleasi cuvinte cheie.
Dar o pozitie mai joasa in clasamentul rezultatelor cautarii nu este intotdeauna un indicator al unei fluctuatii a clasamentelor – sa nu mai vorbim de faptul ca site-ul se descurca prost. Adesea este rezultatul concurentei cu continut care satisface mai bine nevoile utilizatorului sau rezultatul unei modificari a modului in care Google interpreteaza si corespunde intentiei de cautare.
Acest lucru inseamna acel continut este rau? Ce se intampla daca aceeasi pagina se situeaza deasupra concurentei cu alte cuvinte cheie? Ce se intampla daca o alta pagina depaseste acelasi competitor? Ce se intampla daca o pagina, care poate ca s-a clasat mai jos in clasament pentru un anumit cuvant cheie, a castigat sau a depasit concurentii pentru alte 20 de cuvinte cheie?
Asadar, doar clasamentele nu sunt suficiente.
Clasamentul cuvintelor cheie este asemenea instantaneelor surprinse intr-o oglinda retrovizoare.
Impactul de afacere al SEO
Cand clientii ne angajeaza pentru a-si imbunatati pozitia in rezultatele cautarii, unii vin la noi cu doua idei eronate: ei cred ca SEO este un efort unic si ca este doar despre clasamente. Prima idee este departe de adevar. Cea de-a doua este inselatoare, deoarece este incompleta.
Desi SEO poate implica multa munca la inceput, in ceea ce priveste elementele fundamentale, va necesita mai putina munca in timp. Dar este inca un proces perpetuu care trebuie ingrijit, la fel ca o gradina. Nici nu este permanent. Uneori, dupa o perioada de timp, este posibil sa necesite o revizuire, o examinare generala – la fel cum se schimba algoritmii de cautare si comportamentele de cautare, si strategia SEO ar putea avea nevoie schimbare.
Motoarele de cautare sunt volatile si clasamentele fluctueaza la fel ca preturile actiunilor. Ganditi-va astfel: preturile actiunilor se bazeaza pe cerere si oferta. Valoarea unei companii se bazeaza in mare masura pe cat de bine raspunde nevoilor pietei sale. Clasamentele nu difera.
Clasamentele sunt valori. Pentru unii oameni, sunt valori de vanitate. Dar valorile de vanitate sunt un indicator groaznic al performantei site-ului dvs. in motoarele de cautare. Clasamentele, la fel ca preturile actiunilor, reprezinta doar o felie dintr-o placinta mult mai mare.
Ieri, un membru al echipei noastre SEO a distribuit o prezentare grafica. S-a discutat despre ce trebuie facut atunci cand clasamentele dvs. esueaza complet, la un cost financiar mare, ca urmare a faptului ca ati fost surprins de o actualizare a algoritmului. Unul dintre diapozitivele prezentarii m-a pus pe ganduri:
„Verificati impactul afacerii.”
Imi place aceasta afirmatie pentru ca pentru asta ne platesc clientii. Clientii nu cumpara SEO pentru a se clasa cat mai sus in clasamentul rezultatelor cautarii pentru anumite cuvinte cheie – nu intr-un sens real. Ceea ce vor ei este mai multa afacere. Ceea ce vor sunt mai multe vanzari. Si ceea ce isi doresc este mai mult trafic care se transforma in acele vanzari.
Pentru a face acest lucru, au nevoie de mai multa vizibilitate pentru a conduce traficul respectiv.
Vizibilitatea este cu adevarat cel mai bun indicator al succesului unei strategii SEO. Nu este nimic in neregula cu valorile de vanitate. Dar valorile de vanitate nu fac o strategie SEO productiva. SEO este despre a castiga vizibilitate care conduce traficul si genereaza afaceri. Clasamentul cuvintelor cheie este doar o mica parte a ecuatiei.
Indicatori de varf si de intarziere
Pentru a simplifica lucrurile, sa intelegem ce este o valoare.
O valoare, o metrica, este un standard de masurare. O clasare a cuvintelor cheie in pozitia „X” este o valoare. Dar rezultatul acestei masuratori este un indicator. Cu alte cuvinte, asta inseamna metrica respectiva. Nu toti indicatorii sunt importanti. Vrem indicatori de performanta. Si cei pe care dorim sa ne concentram sunt indicatorii cheie de performanta sau indicatorii de performanta (KPI).
In scopul masurarii succesului procesului dvs de SEO, KPI sunt mult mai valorosi decat simpla analizare a unori metrici cum ar fi clasamentele. Dar nu toti indicatorii cheie de performanta sunt creati in mod egal. Unii sunt indicatori de varf, iar altii sunt cei de intarziere sau de retard. Sa vedem diferenta.
Un indicator de „intarziere” este o reflectare a performantei anterioare. Este impactul rezultatului final asupra afacerii sau organizatiei dupa ce se termina activitatea SEO. Exista trei indicatori de intarziere:
- Cresterea afacerii
- Trafic organic
- Vizibilitatea cautarii
„Cresterea afacerii” se bazeaza pe numarul de clienti potentiali, vanzari, conversii etc. pe care un site web le obtine in urma procesului de SEO. Evident, acesta este obiectivul final pentru un client care angajeaza o agentie ca a noastra. Doriti sa va dezvoltati afacerea si, pentru aceasta, trebuie sa cresteti traficul.
„Traficul organic” se bazeaza pe numarul de vizitatori din rezultatele cautarii organice. Doriti mai multi vizitatori, in special vizitatori care se convertesc in acesti clienti potentiali si vanzari. In timp ce cresterea este obiectivul unei afaceri, traficul organic este cel mai important KPI pentru un specialist SEO.
„Vizibilitatea cautarii” se bazeaza pe un criteriu important, si anume de cate ori oamenii vad un site web in rezultatele cautarii. Vizibilitatea mai mare a cautarii este egala cu traficul organic mai mare. Doriti sa apara mai multe pagini mai des si mai sus in clasamentul rezultatelor cautarii, astfel incat sa poata obtine mai multe impresii si clicuri.
Indiferent daca cuvintele cheie se claseaza bine sau nu, cei trei de mai sus sunt indicatori mai buni. Site-ul castiga vizibilitate? Aceasta vizibilitate imbunatateste traficul organic? Si mai presus de toate, traficul genereaza mai multi clienti potentiali si vanzari?
Daca da, atunci SEO face o treaba buna.
Google Search Console si creșterea cu 112% a vizibilitatii, chiar si in timpul unei pandemii.
KPI (indicatori cheie de performanta) care contribuie la schimbari semnificative
Indicatorii de mai sus sunt considerati „indicatori de intarziere”, deoarece sunt influentati de alti factori sau „indicatori principali”. Indicatorii principali sunt cei asupra carora ne concentram, din perspectiva SEO, deoarece ei conduc restul. Indicatorii principali sunt:
- Afisari si clicuri
- Pagini si cuvinte cheie
- Clasamente si performanta
Obiectivul oricarei strategii SEO este cresterea numarului de afisari si clicuri pe care le primeste un site web. Folosirea unui instrument precum Consola de cautare Google poate furniza aceste informatii si chiar compara rezultatele din perioadele anterioare.
De exemplu, atunci cand exista o actualizare a algoritmului Google, acest KPI este un indicator mai bun, deoarece va oferi o imagine mai larga. Este posibil ca o pagina sa nu se fi clasat printre rezultatele cautarii pentru anumite cuvinte cheie, dar s-ar putea sa fi castigat in afisari dupa cautare si clicuri, ceea ce reprezinta o masurare mult mai buna.
Apropo, pentru a genera mai multe afisari si clicuri, este important sa stim cate pagini si cuvinte cheie sunt indexate in motorul de cautare. Cu cat numarul este mai mare, cu atat vor fi mai mari sansele ca site-ul web sa obtina mai multe afisari (impresii) si clicuri.
In cele din urma, al treilea in ordinea prioritatii si cel asupra caruia se concentreaza cei mai multi oameni (si paradoxal, ultimul dintre toti indicatorii de performanta) este clasamentul cuvintelor cheie si performanta. Acesta inca este un indicator de performanta important, dar nu in modul in care majoritatea oamenilor cred ca este masurat.
Este recomandat sa analizam clasamentele in general pe baza numarului de cuvinte cheie cu intentie corecta care ocupa pozitii fruntase in clasamentul rezultatelor cautarii, in special pe prima pagina a Google. Si apoi, trebuie sa analizam impulsul pentru a vedea daca pozitiile de pe pagina cu rezultatele cautarii, in general, se imbunatatesc.
Tendinta pentru majoritatea oamenilor este de a se concentra pe un anumit clasament. De exemplu, ati putea spune: „Vreau sa fiu numarul 1 pe Google pentru „cel mai bun producator de widget Toronto”. Dar aceasta este doar o mica parte din ultimul indicator. Este inselator sa credem ca un cuvant cheie indica succesul SEO al unui site web in motorul de cautare.
Indicatorii de varf si de intarziere sunt importanti in SEO. Clasamentele sunt si ele importante. Dar ele sunt doar valori si nu indicatori de performanta in sine. Modul in care se prezinta cuvintele cheie si in care pozitia lor in clasamentul rezultatelor cautarii se imbunatateste, in timp, reprezinta indicatorul cheie de performanta KPI-ul pe care dorim sa ne concentram.
Ce instrumente de urmarire SEO sunt cele mai bune?
Deci, cum iti verifici procesul de SEO?
Din experienta mea, primul meu instrument preferat este Google Search Console. Analiza este excelenta pentru indicatorii de intarziere, deoarece acestia urmaresc ceea ce se intampla pe site. Dar sunt observationali. Ei masoara ce se intampla dupa fapt.
GSC, pe de alta parte, provine dintr-o sursa de incredere. Este indicatorul final al performantei unui site web cu toti cei trei indicatori principali. Daca nu v-ati inregistrat inca site-ul web in Google Search Console, faceti acest lucru. Nu va bazati niciodata numai pe analiza dvs.
Analytics este al doilea instrument pe care il folosesc si un indicator excelent al performantei unui site in general – de la cat de mult trafic organic obtine (amintiti-va, Google nu este singurul motor de cautare din lume) pana la cate conversii produce.
Acestia sunt indicatorii de intarziere despre care vreau sa stiu si situatia pe care doresc sa o schimb. Daca unele pozitii din clasament scad, dar traficul organic si conversiile din traficul respectiv cresc, puteti observa cat de inselator poate fi sa va concentrati doar asupra clasamentelor.
In cele din urma, instrumentul de urmarire a pozitiei cuvintelor cheie in clasamentul rezultatelor este ultimul instrument pe care il folosesc – unul pe care nu il folosesc sau pe care nu ma bazez aproape deloc, ca sa fiu sincer. Motivul este simplu: sunt indicatori slabi ai performantei si vizibilitatii site-ului. Daca nu trebuie sa stiu cum se descurca in clasament un anumit set de cuvinte cheie, nu ma bazez niciodata pe ele.
De ce? Deoarece trackerele sunt inexacte.
Nu reusesc sa ia in considerare un site web care apare in functiile de cautare si nu doar in link-urile albastre: cum ar fi in pachetele de harti, panourile laterale, fragmentele recomandate, continutul media imbogatit, in rubrica de intrebari frecvente, etc. Unele trackere o fac, dar multe dintre ei folosesc baze de date proxy care extrag rezultate dintr-o fractiune din intreaga baza de date Google – facand informatiile lor partiale si second hand.
Cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa folositi Google pentru verificarea unui cuvant cheie. Rezultatele sunt adesea axate pe locatie, personalizate si se bazeaza pe propriul dvs. istoric de cautare. Mai mult, clasamentele fluctueaza frecvent, din ora in ora, astfel incat verificarea manuala a clasamentelor poate schimba pozitia in momentul in care parasiti cautarea.
Unele trackere de clasare ofera rezultate de la diverse adrese IP, facand informatiile mai generice si mai exacte. Dar daca SEO este local? Ce se intampla daca aveti mai multe locatii? Ce se intampla daca site-ul dvs. incearca sa capteze o piata cu un anumit comportament de cautare?
Am mai spus-o si o voi spune din nou: clasamentele nu sunt suficiente.
Luati in considerare, de asemenea, traficul organic si impactul de business al SEO.
Nu te lasa pacalit de semantica
Atunci cand masurati eforturile de SEO in afacerea dvs., intelegeti ca, desi este importanta, clasificarea cuvintelor cheie nu este scopul final al eforturilor dvs. Luati in considerare toti indicatorii, atat cei de varf cat si cei de intarziere, pentru a intelege cu adevarat imaginea de ansamblu.
Mai important, luati in considerare cautarea semantica.
SEO semantic ajuta Google sa conecteze punctele dintre continutul dvs. si cuvintele cheie pentru a le da sens. Ajuta motoarele de cautare sa dezambiguizeze interogarile si sa reconcilieze entitatile cu cuvintele cheie pe care le gaseste in continutul dvs., oferindu-le context.
Exista o serie de modalitati de optimizare pentru cautarea semantica: de la acoperirea temeinica a categoriilor si subcategoriilor; legatura interna pentru a arata relatiile dintre cuvintele cheie; adaugarea de imagini de sustinere si date structurate pe pagini; si utilizarea celor mai bune practici de pe pagina, cum ar fi incorporarea titlurilor pretutindeni.
In concluzie, nu are sens sa incercati sa va optimizati site-ul pentru un anumit cuvant cheie, daca acel cuvant cheie este vag si, fiind lipsit de context, poate corespunde unei intentii de cautare pe care nu o indepliniti si care nu va avea reactia sau rezultatul pe care il doriti, sau nu va contribui la o imbunatatire considerabila.
Exista o veche zicala care suna cam asa: „Spune ce gandesti, fii sincer, si tine-ti intotdeauna promisiunile”. In SEO se merge pe aceeasi premisa. Optimizezi ceea ce gandesti si gandesti (sau mai bine spus, dai sens) pentru ce optimizezi. Daca faceti acest lucru, va veti spori vizibilitatea, traficul si, in cele din urma, afacerea.