Fundatia unei case are un rol major in durabilitatea acesteia. Fie ca este vorba despre construirea unei cladiri noi, fie despre protejarea si renovarea fundatiei unei case vechi, proprietarii trebuie sa puna la punct cateva demersuri prin care sa se asigure ca fundatia isi indeplineste rolul in mod eficient si ca nu apar degradari ale acesteia, care ar putea pune in pericol structura de siguranta. In anumite cazuri, atunci cand fundatia nu este protejata in mod corespunzator, pot aparea crapaturi sau anumite zone ale acesteia vor deveni instabile.
Cel mai mare dusman al unei fundatii stabile este reprezentat de infiltratiile de apa ce afecteaza structura solului pe care se sprijina si, din acest motiv, cea mai eficienta metoda de protejare este construirea unui acoperis de calitate, care sa impiedice scurgerile de apa pluviala pe pereti catre zona sensibila. Ideal ar fi ca masurile sa fie luate in momentul construirii cladirii, insa exista si solutii tehnice constructive, ce ar putea fi aplicate ulterior, fie in mod preventiv, fie pentru rezolvarea unor situatii problematice.
Iata cum se protejeaza eficient fundatia unei case!
Fundatia unei casa are rolul de a asigura suport pentru restul cladirii, distribuind in mod egal greutatea catre solul mai putin compact din zona. In cazul in care nu se iau masuri de protejare, chiar daca fundatia este corect realizata, in timp vor aparea probleme mai mult sau mai putin grave, ce sunt greu de rezolvat si care presupun reparatii majore. Avand in vedere aceste elemente, specialistii recomanda ca la ridicarea unei case noi sa se ia masurile necesare in vederea protejarii ulterioare a fundatiei.
- O functie esentiala a acoperisului este de a aduna apa pluviala si pe cea provenita din topirea zapezilor, impiedicand-o sa ajunga la structura de rezistenta a casei. Cele mai bune rezultate sunt obtinute cand acoperisul este dotat cu un sistem de jgheaburi si de burlane, ce permite indepartarea apei catre zone aflate la o distanta apreciabila de fundatie, pastrandu-se in acest fel umiditatea solului dimprejur la valori acceptabile. Lindab.ro pune la dispozitia clientilor sisteme complete de calitate superioara. Daca esti interesant sa protejezi fundatia casei in mod corespunzator, atunci alege produsele pentru acoperis de aici si bucura-te de rezultate impecabile;
- O alta metoda eficienta in acest sens este aplicarea unui strat izolator la nivelul acesteia. Rolul principal al izolatiei este de a nu permite infiltratiile de apa catre structura fundatiei si, in acelasi timp, ofera si o eficienta energetica, eliminand pierderile de caldura catre exterior. Pentru aplicarea acestei masuri pot fi utilizate mai multe tipuri de hidroizolatii, printre care se remarca membrana bituminoasa, armata cu poliester si hidroizolatiile lichide, pe baza de cauciuc acrilic;
- In multe cazuri fundatia unei locuinte este partial vizibila. Zona este sensibila la umezeala si, din acest motiv, trebuie aplicate cateva materiale care sa nu permita afectarea stratului de beton si a armaturilor metalice. In magazinele de specialitate exista diverse solutii de tencuieli pentru soclu, inclusiv variante pe baza de rasini ce ofera impermeabilitate maxima si rezistenta in fata ciclurilor de inghet-dezghet.
In concluzie, proprietarii de locuinte trebuie sa fie atenti la modalitatile corecte de protejare a fundatiei casei pentru a nu aparea in viitor situatii complicate, care ar necesita o lucrare majora de renovare.
Surse foto: lindab.ro