Si la inceput s-a vorbit mult despre „nativii digitali” (copiii, adica care au de-a face cu internetul, computerele si telefoanele mobile de la nastere), spre deosebire de „digitalul tarziu” (crescut in zilele noastre de telefoane cu plata si toate acum alergice la tehnologie) si la cei mai curiosi „imigranti digitali” (nascuti intotdeauna in secolul trecut, dar acum bine adaptati la ultimele inovatii tehnologice), acum reflectoarele sunt pe „nascut pe mobil”, sau copiii de astazi care, inainte de a invata sa mearga si sa vorbeasca, stiu sa se ocupe de smartphone-uri si tablete cu o anumita abilitate.
Premiul are doua categorii: fictiune si non-fictiune si se adreseaza tuturor editorilor si dezvoltatorilor de aplicatii pentru copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 2 si 15 ani.
Premiul, organizat in colaborare cu prestigioasa revista Children’s Technology Review, a fost acordat de un juriu special format din experti internationali in publicarea digitala: Warren Buckleitner, director al Children’s Technology Review si creatorul Institutului Dust sau Magic, Cristina Mussinelli al Asociatiei Italiana Editori, Klaas Verplancke, ilustrator si autor belgian, si Max Whitby, cofondator al Touchpress.
- Mica omida Maisazio (StoryToys, Irlanda)
In aplicatia castigatoare a editiei 2015 pentru copii, creata cu interactivitate, umor si o serie de surprize antrenante, cei mici ajuta la ridicarea celebrei omizi nascute din imaginatia lui Eric Carle. „Aceasta aplicatie a fost dezvoltata stralucit, cu o programare fluida si grafica 3D care poate comunica fara utilizarea cuvintelor, dand astfel o noua profunzime unui clasic al literaturii pentru copii”, a fost motivatia juriului.
„Spre deosebire de multe alte incercari de a transfera personaje celebre din literatura pentru copii pe ecranul interactiv, aceasta aplicatie pune degetul copilului in centrul povestii pentru a ajuta omida in fiecare etapa a vietii sale.” Pentru iOS. Intra aici pentru piese telefon.
- Good Night Dada
In aceasta poveste interactiva, cu ilustratii de Valeria Petrone si muzica de Massimo Martellotta, un design jucaus, puternic si receptiv este combinat inteligent cu personaje pline de viata concepute pentru a ajuta copiii sa depaseasca frica de intuneric.
Designul receptiv a fost apreciat de tinerii testeri datorita descoperirilor incantatoare care pot fi facute pe fiecare ecran. Pentru iOS. Spotul lui David Wiesner (Houghton Mifflin Harcourt, Boston, SUA) – Este un exemplu incantator al modului in care un maestru ilustrator, cu imaginatie infinita, poate valorifica potentialul unui ecran multi-touch pentru a crea o lucrare minunata.
In ciuda unei navigatii oarecum nesigure si a lipsei unei naratiuni unificatoare, pentru juriul „obiectivele acestui proiect singur iti iau rasuflarea si sunt deosebit de demne”. Pentru iOS.
- Forme in joc
Cu aceasta aplicatie, chiar si copiii mai mici se pot gandi in afara cutiei facand conexiuni intre forme simple si obiecte mai complexe.
Un cerc poate fi o roata, un nor sau un buton. Juriul a laudat dezvoltatorii pentru crearea unui mediu in care jocurile se combina cu explorarea. Jocul intuitiv si distractiv este potrivit pentru copiii prescolari. Pentru iOS si Android.
- Tap Nature
Este o simulare biologica sublima si jucausa care invita copiii sa-si construiasca, sa dezvolte si sa exploreze ecosistemul lor. Raspunsul instantaneu al aplicatiei este impresionant, chiar daca calitatea vizuala a fost inevitabil compromisa.
Cele mai bune elemente sunt profunzimea reala si calitatea interactiunii care fac din aceasta lucrare un mediu autentic de invatare gestionat de copil. Pentru iOS si Android.