Care sunt avantajele jocului pentru bebelusi?

0 Shares
0
0
0

Cand te joci cu bebelusul tau, il cunosti mai mult, iti imbogatesti comunicarea si dezvolti si mai mult legatura de atasament care te uneste. Jocul este, de asemenea, un moment de descoperire care ajuta la imbunatatirea dezvoltarii bebelusului. Deci, aceasta este o modalitate excelenta de a-ti trezi copilul.

Dezvoltarea simturilor

Jocul trezeste in primul rand simturile bebelusului tau, care percepe treptat culorile, texturile, sunetele, formele si dimensiunile a ceea ce alcatuieste mediul sau. Cand iti atinge mana, iti mangaie parul sau iti mesteca o patura, bebelusul descopera diferite texturi si forme si el devine constient de senzatiile pe care le da atingerea.

Dezvoltarea fizica

Atunci cand stimulezi simturile bebelusului tau, ii promovezi dezvoltarea intelectuala.

La nivel fizic, manipularea unor jucarii bebe sau interactiunea cu tine ii permite copilului sa se familiarizeze cu corpul sau. Cand isi misca bratele si picioarele, incearca sa se intoarca pentru a apuca o jucarie sau tine nasturii camasii tale cu degetele, isi perfectioneaza miscarile si isi intareste muschii.

Dezvoltare intelectuala

Jocul hraneste abilitatile intelectuale ale bebelusului, pe masura ce el invata atat de mult in aceste momente de explorare. Cand apuca o minge pentru a o aduce la gura si aceasta cade si se rostogoleste pe pamant, de exemplu, bebelusul tau exploreaza treptat caracteristicile acestei jucarii bebe. Ulterior, el descopera posibilitatile jucariei de a intelege ulterior cum functioneaza.

Dezvoltarea emotionala

Jocul este un moment distractiv in care bebelusul tau exercita un anumit control, ia initiativa, reactioneaza la ceva nou si exprima bucurie sau nemultumire. Jocul permite astfel bebelusului sa-si exercite creativitatea si sa castige treptat un sentiment de control asupra mediului sau. Descoperirea acestei capacitati de actiune ii permite sa devina constient de identitatea sa si incetul cu incetul sa-si dezvolte personalitatea.

Dezvoltare sociala

Pentru bebelusul tau, jocul cu tine inseamna invatare sociala. Prezenta ta, rasul tau, gesturile si cuvintele tale il linistesc si il incurajeaza sa-si continue explorarea. De aceea, aceste momente speciale cu bebelusul tau, rimele pe care le canti si jocurile pe care le joci impreuna imbogatesc legatura care te uneste si il pregatesc sa faca schimb cu alti adulti sau copii din jurul sau.

Atentie la supraestimulare

Fii atent la reactiile bebelusului tau atunci cand te joci cu el. Daca ii arati o jucarie si el se uita in alta parte sau incepe sa stranga, de exemplu, poate insemna ca a fost inca suficient de stimulat. Bebelusul tau are nevoie si de perioade de calm.

De tinut minte

De la o varsta frageda, sugarii beneficiaza de momente de joc sub forma de interactiuni, atingeri sau descoperiri pe care le impartasesc parintilor lor si cu oamenii pe care ii cunosc bine.

Jocul permite copiilor sa dezvolte o dezvoltare senzoriala, fizica, intelectuala, emotionala si sociala. Tot prin joc isi dezvolta personalitatea si devine constient de identitatea sa.

Pentru bebelusi, jocul ia multe forme si poate fi usor integrat in activitatile de zi cu zi. Mentinerea unui contact regulat cu bebelusul, atentia la reactiile sale si placerea de a interactiona cu el prin joc, cantece, atingere si ras, ii vor aduce bunastare si dezvoltare.

0 Shares
You May Also Like