Ce este un generator electric?

0 Shares
0
0
0

Un generator electric este un dispozitiv care transforma energia mecanica in energie electrica. Un generator forteaza curentul electric sa curga printr-un circuit extern.

Sursa de energie mecanica poate proveni de la masini alternative cu abur, apa care cade printr-o turbina sau o roata de apa, un motor cu ardere interna, o turbina eoliana, o manivela, aer comprimat sau orice alta sursa de energie mecanica. Generatoarele furnizeaza aproape toata energia pentru retelele electrice.

Pentru ce este un generator electric?

Generatoarele electrice pot fi utilizate pentru a furniza energie electrica locuintelor mobile. De asemenea, acestea sunt utilizate in proprietati comerciale in care energia electrica nu poate lipsi, cum ar fi spitalele si cazinouri; chiar si unele proprietati guvernamentale, cum ar fi barajele, folosesc generatoare, doar ca  unele sunt mult mai scumpe si mai puternice decat altele.

Acestea sunt foarte utile pentru a ajuta la mentinerea energiei electrice in case in timpul penelor de curent prelungite. Ele pot alimenta intreaga casa sau doar anumite aparate.

Cum functioneaza un generator electric?

Functionarea sa se bazeaza pe principiul inductiei electromagnetice. Acest principiu subliniaza ca atunci cand un conductor de energie electrica, cum ar fi sarma de cupru, se misca printr-un camp magnetic, un curent electric va rula in conductor. Energia mecanica a firului in miscare este transformata in energie electrica.

Legea inductiei lui Faraday spune ca un camp magnetic in miscare determina electronii sa se miste. Generatoarele creeaza miscarea electronilor in bobinele firului de cupru, prin mutarea lor prin campul magnetic.

Magnetii generatorului aplica presiune electronilor pentru a-i impinge si a crea un curent electric. Numarul de electroni in miscare este masurat in Amperi; si presiunea la care electronii sunt impinse este masurata in Volti.

Un generator este practic creat de o forta mecanica care utilizeaza un fir sau o bara dintr-un material conductiv electric si un camp magnetic pentru a produce energie electrica.

Forta folosita pentru rotirea obiectului conductiv poate fi asigurata de diverse surse, cum ar fi: apa in miscare, abur, vant, motor cu gaz sau chiar parghii cu manivela. Ulterior, energia electrica curge intr-un motor electric sau alt dispozitiv electric de tractiune care inverseaza procesul, iar electricitatea il determina sa se miste.

Tipuri de generatoare electrice care exista

  • Generatoare in asteptare.

Acestea furnizeaza energie electrica in situatii de dezastre naturale sau pene de curent. Ele sunt, in general, portabile. Acestea pot functiona pe diferite tipuri de combustibil, cum ar fi benzina, motorina, biodieselul, propanul si gazele naturale.

  • Generatoare de constructii.

Acestea sunt concepute pentru a alimenta diferite scule electrice si compresoare de aer in afaceri de constructii sau pentru remodelare. Au nevoie de motorina sau benzina pentru a functiona. Acestea dureaza multe ore inainte de a trebui sa fie realimentate. Sunt mult mai portabile decat generatoarele in asteptare, dar nu produc la fel de multa energie electrica.

  • Generatoare durabile.

Resursele naturale pot fi valorificate pentru a produce energie electrica. Exista generatoare de energie electrica care folosesc mori de vant, turbine de apa si chiar energie solara. Turbinele cu apa sunt cele mai utilizate pe scara larga astazi si sunt cele mai eficiente.

0 Shares
You May Also Like