Blackberry, firma canadiana producatoare de smartphone-uri, a vandut anul acesta doar 500.000 de device-uri la nivel global, cu 100.000 mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut, raportand pierderi de aproximativ 670 de milioane de dolari, unele dintre cele mai importante pierderi ale acestei companii, din ultimii doi ani.
Esti in cautare de service gsm Bucuresti? Intra pe Service-Gsm.ro!
Desi o parte importanta a pierderilor, au reprezentat-o costurile cu restructurarea, vanzarile au scazut si ele cu mai bine de 400 de milioane de dolari, cu 39% mai putin decat in anul precedent, conform unui raport al publicatiei The Telegraph.
“Cred cu adevarat ca putem face mai multi bani din afacerea nostra cu device-uri smartphone”, a declarat ceo-ul BlackBerry, John Chen, intr-o conferinta cu analistii financiari, in acest an.
Anul trecut, compania BlackBerry a reusit sa-si revigoreze business-ul cu handset-uri, prin lansarea smartphone-ului Priv, ce rula un sistem de operare Android, de la Google. Totusi, vanzarile initiale au fost dezamagitoare. Cei de la BlackBerry au declarat ca vor decide in viitor daca vor mai produce sau nu asfel de device-uri (smartphone-uri).
“Business-ul cu smartphone-uri trebuie sa fie profitabil pentru orice producator, deoarece nu ne dorim sa investim intr-o afacere care ne trage mai mult in jos”, a mai declarat Chen continuand prin: “Chiar nu cred ca afacerea cu handset-uri va fii viitorul acestei companii”.
Compania BlackBerry a anuntat recent un parteneriat cu HCL Infosystems, pentru a-si extinde canalele si retelele de distributie pentru produsele software BlackBerry, in India.
Prin aceasta cooperare cu HCL Infosystems, compania doreste sa-si mareasca profiturile atat pentru ea cat si pentru parteneri, in timp ce vor da clientilor, accesul neingradit la solutii enterprise world-class. De asemenea, vor fi ajutate anumite organizatii, sa-si imbunatateasca strategiile de mobilitate (mobility strategies).
Blackberry planuieste sa lanseze in cel mai scurt timp, doua device-uri din clasa mid-range, ce vor rula sisteme de operare Android, pana la sfarsitul anului fiscal 2017. Mai multe informatii despre aceste device-uri, se pare ca vor aparea in presa luna viitoare, iar noi va vom tine la curent.
De asemenea, cei de la Blackberry vor incepe in acelsi timp licentierea anumitor softuri proprietare, pentru a creste profitabilitatea companiei in sectorul mobile services. Dar, daca device-urile nu se vor vinde bine, de aceasta data compania va trebui sa ia o decizie in acest sens si probabil ca nu vor mai produce niciodata sau pentru destul de mult timp, smartphone-uri.
Noi personal nu ne-am dori acest lucru, desi device-urile BlackBerry ocupau o nisa mai degraba “premium”, acestea erau intr-adevar de o calitate ireprosabila. Incurajam cu aceasta ocazie si posesorii de smartphone-uri mai vechi, sa vizualizeze si ofertele acestei companii (cele care vor aparea in acest an), atunci cand vor vrea sa-si schimbe smartphone-ul, cu unul nou.
Compania planuieste sa-si imbunatateasca profitabilitatea cu cel putin 30% in domeniul software si servicii, pentru a-si putea face planuri de viitor.
Costurile cu restructurarea asadar, au jucat un rol foarte important in pierderile inregistrate de companie in acest an.