Comportamente extreme in perioada de proba. Ce atitudini ar trebui sa evite noul angajat?

0 Shares
0
0
0

Perioada de proba este pentru multi angajati o provocare. Unii reusesc sa o depaseasca si sa isi continue activitatea in cadrul companiei, pentru altii este o dovada ca nu se pot adapta politicii firmei. Perioada de proba este un interval de timp ce poate ajunge pana la cateva luni, in care angajatorul poate evalua cunostintele si competentele angajatului si poate decide daca acesta se integreaza in companie. De altfel, acest interval este reglementat si de Codul Muncii.

Art. 31 din Codul Muncii prevede: la incheierea contractului individual de munca, pe perioada  nedeterminata, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, se poate stabili o perioada de proba:

-de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie;

-de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

-30 de zile calendaristice, pentru verificarea aptitudinilor persoanelor cu handicap.

Perioada de proba nu este obligatorie. Pentru a trece cu brio de acest “test”, noul angajat trebuie sa evite anumite comportamente.

Atitudini de evitat, in perioada de proba

Specialistii in resurse umane au identificat, de-a lungul timpului, anumite comportamente care dauneaza noului angajat si care il saboteaza in perioada de proba.

  • Angajatul care face comparatie intre angajatori

Nu toti angajatorii sunt la fel, iar politica unei companii este ceea ce o diferentiaza de celelalte, pe piata muncii. Se recomanda sa evitati sa faceti comparatii si sa va raportati la evenimente din trecut sau intamplari neplacute cu fosti angajatori, proiectandu-le in relatia cu angajatorul din prezent.

  • Angajatul care incearca sa impresioneze

Este cunoscut faptul ca, la debutul activitatii la un nou loc de munca, avem tendinta de a demonstra cat mai mult, de a face pana si imposibilul pentru a fi admirati, pentru a impresiona colegii si sefii, din dorinta de a ne integra. Orele petrecute peste program in primele luni, preluarea de sarcini de munca suplimentare, asumarea de responsabilitati dusa la extrem pot cauza epuizare si chiar burnout. Imaginea creata in acest interval si ritmul impus nu vor mai putea fi sustinute ulterior, ceea ce va crea in randul sefilor impresia de duplicitate.

  • Angajatul fara initiativa

Acesta este un alt tip de comportament de evitat. Daca nu manifesti nicio dorinta de invatare, de adaptare, astepti sa primesti toate indicatiile  “pe tava” si nu iti asumi responsabilitati, tratand perioada de proba cu lejeritate, atunci risti sa nu treci cu brio de acest interval. Faptul ca esti incepator nu scuza lipsa de implicare. Trebuie sa manifesti interes, curiozitate fata de domeniul de activitate si sa incerci sa asimilezi noi cunostinte.

0 Shares
You May Also Like