Cum sa alegi mierea potrivita?

0 Shares
0
0
0

O substanta naturala dulce facuta din nectarul florilor, mierea este alcatuita din 80% carbohidrati, in principal fructoza si glucoza, doua zaharuri simple pe care organismul le asimileaza usor. Fruct al muncii albinelor de peste 80 de milioane de ani, mierea este folosita ca hrana, dar si ca remediu natural.

Unele dintre beneficiile sale sunt comune tuturor tipurilor de miere: antiseptic, aperitiv, digestiv, diuretic, sedativ, calmeaza tusea etc. Cu toate acestea, in functie de nectarul de flori din care este produs, mierea va prezenta proprietati destul de distincte.

Mierea de salcam

Cu o culoare galben-aurie deschisa, mierea de salcam este colectata din copacul care ii poarta numele. Aceasta miere are un miros usor si o aroma foarte blanda. La gatit, este utilizata in principal pentru indulcirea bauturilor calde sau reci deoarece are un continut ridicat de fructoza.

Cunoscuta ca imbunatateste regularitatea intestinului si stabilizeaza secretiile gastrice, acest tip de miere este, de asemenea, linistitor. Este o alegere buna pentru persoanele cu diabet. Fiind mai concentrata in fructoza decat in ​​glucoza, nu creste semnificativ nivelul zaharului din sange deoarece indicele sau glicemic (influenta asupra zaharului din sange) este scazut.

Mierea de cimbru

Prezentata ca una dintre soiurile de miere cu cele mai multe proprietati medicinale, mierea de cimbru are o culoare chihlimbar si o aroma foarte pronuntata. Una dintre proprietatile pentru care este recunoscuta este puterea sa antiseptica.

Mierea de cimbru este folosita pe scara larga pentru prevenirea bolilor infectioase, respiratorii si digestive. Se spune, de asemenea, ca are un efect revigorant, ceea ce o face ideala in caz de gripa.

Mierea de flori de tei

Cu proprietati linistitoare, aceasta miere deschisa sau galben inchis are un gust puternic mentos, proaspat, fara aciditate, dar usor amar. Mierea de tei are o utilizare recunoscuta pentru tratarea tulburarilor de insomnie.

Flavonoidele, o sursa importanta de antioxidanti, precum si farnesolul, un ingredient activ, sunt la originea efectului calmant al acestui tip de miere. Acesti compusi actioneaza asupra receptorilor din creier responsabili de somn. De asemenea, contine oligoelemente, inclusiv potasiu, calciu si mangan. Este, de asemenea, eficienta in tratarea primelor simptome ale gripei si raceala obisnuita deoarece creste rezistenta nespecifica a organismului.

Mierea de Manuka

Originara din Noua Zeelanda si Australia, Manuka este un arbust cu o perioada de inflorire de aproximativ 6 saptamani. Cercetarile efectuate de Universitatea Waikato din Noua Zeelanda au descoperit proprietatile medicinale superioare ale acestui tip de miere de Manuka. Contine enzime care ii confera efecte antibacteriene si antiseptice unice pe care a fost fixat acronimul UMF (Unique Manuka Factor).

Rezultatele anumitor studii ii atribuie, de asemenea, capacitati antiinflamatorii, in special datorita continutului sau ridicat de metilglioxal. Pe langa imbunatatirea vindecarii arsurilor, ulcerelor sau ranilor cutanate, mierea de Manuka este eficienta si impotriva bacteriilor multirezistente.

Mierea de lavanda

Textura sa cremoasa, culoarea deschisa si gustul delicat caracterizeaza mierea de lavanda, care are proprietati antiseptice si antiinflamatoare. Proprietatile sale antiseptice provin din acizi formici si inhibine, un antibacterian natural.

Utilizarea sa este recunoscuta in tratamentul infectiilor tractului respirator si pulmonar. De asemenea, este eficient in tratarea muscaturilor de insecte, precum si in imbunatatirea vindecarii arsurilor si ranilor infectate.

0 Shares
You May Also Like