Numeroase cercetari efectuate in ultimul timp au descoperit beneficiile profunde ale lecturii pentru dezvoltarea unui copil. Un studiu detaliaza efectele lecturii asupra abilitatilor de alfabetizare ulterioare, facilitand interactiunea sociala intre adulti si copii si incurajand copiii sa se angajeze cu lumea din jurul lor.
De asemenea, se precizeaza cum cititul poate fi o „sursa stabila de informatii” de-a lungul vietii unui copil. Aceasta stabilitate le permite sa acceseze textul in mod constant si poate fi deosebit de benefica pentru copiii care cresc in circumstante provocatoare.
Exista multe alte beneficii pe care cititul le poate avea asupra dezvoltarii unui copil, inclusiv:
Dezvoltare cognitiva asistata
Dezvoltarea cognitiva se refera la modul in care percepem si gandim despre lumea noastra cu referire la inteligenta, rationamentul, dezvoltarea limbajului si procesarea informatiilor.
Citind copiilor, le oferiti o intelegere profunda despre lumea lor si le umpleti creierul cu cunostinte de care cu siguranta vor avea nevoie mai devreme sau mai tarziu. Ei folosesc apoi aceste cunostinte de fond dobandite pentru a da sensul a ceea ce vad, aud si citesc, ceea ce ajuta la dezvoltarea lor cognitiva.
Dezvoltarea empatiei
Cand citim o carte, ne punem in povestea din fata noastra. Aceasta ne permite sa dezvoltam empatia pe masura ce experimentam viata altor personaje si ne putem identifica cu modul in care se simt personaleje respective.
Copiii pot folosi apoi aceasta intelegere pentru a empatiza in lumea reala cu alti oameni. In plus, copiii vor dobandi o mai buna intelegere a emotiilor, ceea ce ii poate ajuta sa inteleaga propriile emotii, dar si pe cele ale altora. Acest lucru ajuta dramatic la dezvoltarea lor sociala.
Obtinerea unei intelegeri mai profunde
O carte ne poate duce oriunde: intr-un alt oras, intr-o alta tara sau chiar intr-o lume alternativa. Citind o carte, un copil invata despre oameni, locuri si evenimente pe care nu le-ar putea invata altfel. Acest lucru ofera copiilor o intelegere mai profunda a lumii din jurul lor si a culturilor care sunt diferite de ale lor.
Construirea de relatii mai puternice
Daca un parinte ii citeste unui copil in mod regulat, atunci va dezvolta fara indoiala, o relatie mai puternica cu el. Lectura ofera parintilor oportunitatea de a avea un eveniment obisnuit si impartasit, pe care atat parintele cat si copilul il pot astepta.
In plus, le ofera copiilor sentimente de atentie, dragoste si reasigurare, care sunt esentiale pentru educarea si bunastarea celor mici.
Abilitati literare imbunatatite
Citindu-le cu voce tare copiilor mici, chiar daca nu pot intelege pe deplin ceea ce spui, le ofera abilitatile de care au nevoie atunci cand incep sa citeasca de unul singur. Le arata copiilor ca citirea este ceva realizat prin concentrarea de la stanga la dreapta si ca intoarcerea paginilor este esentiala pentru continuare.
Citirea copiilor chiar si in primele luni ale vietii poate ajuta la dobandirea limbajului si stimularea partii creierului care proceseaza limbajul.
Vocabular mai extins
Auzirea cuvintelor rostite cu voce tare poate expune copiii la o gama de vocabular nou si fraze pe care poate nu le-ar fi auzit altfel. Citind zilnic unui copil, va invata cuvinte noi in fiecare zi.
Concentrare mai mare
Citirea regulata si consecventa poate ajuta la imbunatatirea abilitatilor de concentrare a copilului. In plus, acesta va ajuta un copil sa invete sa stea linistit si sa asculte perioade indelungate de timp, ceea ce ii va aduce beneficii in scolarizarea lor.
Acestea fiind spuse, este foarte important ca parintii sa le citeasca inca de la cele mai fragede varste copiilor, care vor avea parte de multe beneficii.
Stiati insa ca, exista multe carti muzicale pentru copii, pe care parintii le pot alege pentru acestia inca de dinainte de a incepe sa le citeasca, si ca aceste carti muzicale pentru copii, vin la randul lor cu mai multe beneficii?
Muzica creste dezvoltarea senzoriala a copilului
La fel cum gustul, texturile si culorile ajuta dezvoltarea senzoriala a unui copil, la fel o face si muzica. Expunerea copilului la diferite tipuri de muzica poate ajuta la crearea mai multor cai intre celulele din creierul lor. Acest efect creste si mai mult atunci cand conectati muzica la diferite activitati, cum ar fi dansul.
Muzica poate imbunatati alfabetizarea si numeratia
De la o varsta frageda, bebelusii pot auzi diferenta dintre diferite tipuri de sunete. Dupa doar cateva saptamani, un bebelus este capabil sa identifice vocea mamei lor de vocea celorlalti. Expunerea la muzica sporeste capacitatea naturala a copilului de a decoda sunete si cuvinte.
Muzica ii ajuta pe copii sa-si construiasca coordonarea
Chiar daca copilul tau nu intelege inca versurile unei melodii, ele pot fi atras cu siguranta la ritmul muzicii. Poate ai observat deja copilul tau dansand dupa anumite melodii sau ca ii plac anumite piese muzicale mai mult decat altele.
Muzica incurajeaza inclinatia copiilor sa se miste, dezvoltandu-si abilitatile motrice fine si abilitatile motorii brute. In plus, daca ritmul este foarte distractiv, este posibil sa observi chiar si ca micutul incepe sa sara de bucurie, ceea ce ajuta la dezvoltarea musculara, si ii ofera forta si echilibru.
Atat cartile muzicale cat si cartile pentru lectura dupa cum se poate vedea, aduc o multime de beneficii in viata copiilor, inca de la cele mai fragede varste, asa ca parintii trebuie sa tina cont de aceste detalii, si sa le cumpere diferite carti pentru pitici.